Coronavirus vaker wegbereider voor longontsteking bij rund

Het rundercoronavirus speelt steeds vaker een rol in ademhalingsziekten bij rundvee. En die rol is groter dan tot nu toe werd gedacht, zo blijkt uit nieuw onderzoek in Groot-Brittannië.

Coronavirus+vaker+wegbereider+voor+longontsteking+bij+rund
© Johan Wissink

Longontsteking bij runderen (BRD) wordt veroorzaakt door een groot aantal ziekteverwekkers en het is waarschijnlijk dat het bovine coronavirus (BCoV) al enige tijd een rol speelt in het complex. Tussen 2020 en 2022 heeft dierenarts en directeur Paul Burr van Biobest Laboraties ruim vierhonderd neusuitstrijkjes van met BRD-geïnfecteerde runderen in Groot-Brittannië genomen en onderzocht.

BCoV werd in 39 procent van de monsters aangetroffen en is daarmee het meest gediagnosticeerde virus. Afzonderlijk bloedonderzoek bij kalveren van drie tot zes maanden oud op 59 Britse boerderijen toonde aan dat 91,5 procent was blootgesteld aan BCoV, zo meldt Farmers Weekly.

Daarnaast lieten tests van tien Schotse melkveebedrijven een brede blootstelling zien van alle leeftijden, vult Katie Denholm van Glasgow University Veterinary School aan. 'Het rundercoronavirus komt vaker voor dan we dachten. Dat sluit aan bij internationale literatuur. Er is sprake van een verschuiving naar meer coronavirus in ademhalingsmonsters van runderen.'


Slijmlaag beschadigd

De bacteriële pathogenen Mannheimia haemolytica en Mycoplasma bovis blijven de belangrijkste oorzaken bij een BRD-uitbraak. Katie Baxter-Smith van geneesmiddelenfabrikant MSD acht het waarschijnlijk dat virussen als BCoV als eerste binnenkomen. Die beschadigen de slijmlaag van de luchtwegen, die normaal gesproken voorkomt dat ziekteverwekkers de cellen binnendringen.

Het risico bestaat, geeft Baxter-Smith aan, dat dieren subklinisch besmet zijn met BCoV en geen fysieke ziekteverschijnselen vertonen. Ze spreekt van een reservoir voor infecties. Er is aangetoond dat kalveren die via de neus BCoV uitscheiden een 1,5 tot 2,7 keer grotere kans hebben om BRD te hebben dan kalveren die het virus niet uitscheiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer