Veel boeren leggen buffer aan voor opvang tegenvallers

Door de vele regenval en het hoge water van de laatste tijd is het risicomanagement op agrarische bedrijven weer een actueel onderwerp geworden. Veel boeren en tuinders leggen een financiële buffer aan om tegenvallers door extreem weer op te kunnen vangen.

Veel+boeren+leggen+buffer+aan+voor+opvang+tegenvallers
© Huisman Media

In het Nieuwe Oogst Trendonderzoek 2024 geeft bijna de helft (46 procent) van de boeren en tuinders aan maatregelen te nemen tegen financiële risico's. In het onderzoek dat half december is gehouden, geven ook meer ondernemers uit die groep aan een brede weersverzekering af te sluiten: 12 procent in 2023 versus 6 procent in 2022.Daarnaast sluiten boeren vaker een hagel- of stormverzekering af. Eind 2022 was dat voor 7 procent een nuttige maatregel, tegen 10 procent in het recente onderzoek. De voornaamste maatregel die boeren treffen, is het aanleggen van een grotere financiële buffer voor het opvangen van tegenslagen: 73 procent zegt dat te doen.


Niek Groot Wassink, adviseur financieel management bij DLV advies, herkent deze ontwikkeling. 'Financiële tegenvallers krijg je niet zomaar meer bijgefinancierd. Voorheen was het vrij gemakkelijk om een overbruggingskrediet te krijgen, maar nu is het zaak dat je daarvoor niet als eerste hoeft aan te kloppen bij een bank. De rentabiliteit van de onderneming weegt steeds zwaarder bij een kredietbeoordeling en die staat best wel onder druk.'

Klimaatverandering blijft een zorg voor boeren en tuinders, al zeggen in het jongste trendonderzoek minder deelnemers dat ze maatregelen nemen om de gevolgen daarvan te beperken: 59 procent in 2022 versus 54 procent in 2023.


Bodembeheer en gewaskeuze

Van de boeren die wel maatregelen nemen, doet 71 procent dat met bodembeheer, 55 procent door middel van gewas- of raskeuze. 38 procent investeert in drainage en 22 procent in irrigatie.Volgens Harold van der Meulen, bedrijfseconomisch onderzoeker bij Wageningen Economic Research, kunnen boeren die wel maatregelen nemen tegen extreem weer, daarvan profiteren als elders de opbrengsten tegenvallen.

'Die maatregelen bepalen toch in belangrijke mate de opbrengsten op het bedrijf. Als die op deze manier op peil kunnen blijven, dan speelt alleen nog de onzekerheid wat betreft de opbrengstprijs. Als anderen niet of minder maatregelen nemen, dan prijzen die zich uit de markt en profiteren deze ondernemers van lagere volumes op de Europese markt', zegt Van der Meulen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer