'Uitdagingen aanpakken begint bij de ondernemer'

Voor de sector open teelten en boeren met rundvee, mais en grasland organiseren diverse partijen in januari twee bijeenkomsten in Limburg. Daarmee willen ze samen werken aan de uitdagingen waar de sector voor staat. 'Die aanpak begint bij de ondernemer', aldus Peter van Dijck, LLTB-hoofdbestuurder en portefeuillehouder Plantaardig.

%27Uitdagingen+aanpakken+begint+bij+de+ondernemer%27
© Peter Wijnands

Projecten en partijen die zich aansluiten bij de bijeenkomsten zijn onder andere Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, Duurzaam Schoon Grondwater, Bodemteam Limburg, Platform Nieuwe Teelten en Wageningen University & Research (WUR).

Tijdens deze vrijwel identieke avonden geeft Van Dijck een korte toelichting op actuele zaken. Zo geeft hij onder andere een update over het Limburgs Programma Landelijk Gebied en bespreekt hij nieuws uit de sector, gerelateerd aan open teelten.

'Er komt momenteel veel op de sector en ondernemers af', stelt Van Dijck. 'Denk aan ontwikkelingen rondom plantgezondheid, bemesting, gewasbeschermingsmiddelen en beregening. De LLTB zet zich hier uiteraard voor in, maar de ondernemers nemen we hierin graag mee. Bij hen begint het.'

Het team is opgericht om agrarisch ondernemers in Limburg gedegen bodemadvies te geven

Sanne de Heij, begeleider Bodemteam Limburg

Tijdens de bijeenkomst stelt het Bodemteam Limburg zich voor en worden de werkzaamheden toegelicht. Het team is zo'n twee jaar geleden gestart, in navolging van andere bodemteams in het land.


Goede bodem essentieel

'Het team is opgericht om agrarisch ondernemers in Limburg gedegen bodemadvies te geven', legt Bodemteam Limburg-begeleider Sanne de Heij uit. 'Want zonder een gezonde bodem geen gezond product, dier of perceel', benadrukt ze.

Het bodemteam bestaat uit zo'n twintig medewerkers van de LLTB en Arvalis of andere grotere en kleinere toeleveranciers in de sector. Net als zelfstandig adviseurs en adviseurs van Agrifirm, Mertens, Agrea, Delphy en Compas Agro. Het doel is om samen de bodem weer tot leven te wekken.

De Heij: 'Omdat we in Limburg met zoveel verschillende soorten grond te maken hebben, is er geen standaardaanpak. Met onze kennis en deskundigheid gaan we met de ondernemer aan tafel om samen tot een maatwerkaanpak te komen.'


Onafhankelijk fundament

Een andere partij die zich bij dit initiatief aansluit, is WUR. Namens de universiteit is onderzoeker Brigitte Kroonen tijdens de bijeenkomsten aanwezig. 'Om adviezen van een goed en onafhankelijk fundament te voorzien is onderzoek nodig. Zowel voor zand- als lössgrond zijn we daarin gelukkig voorzien, met de proeflocaties in Vredepeel en Wijnandsrade.'

Ander onderdeel van de bijeenkomsten zijn korte toelichtingen op diverse projecten rondom open teelten. Denk bijvoorbeeld aan BodemUP, waar onder meer de pilots voor stikstofresidumetingen onder vallen.
Verder is er aandacht voor de projecten van Platform Nieuwe Teelten met eiwitgewassen, vezelgewassen en chemie en het programma Natuurinclusieve Landbouw.


'Samen springen'

De toekomst van de plantaardige sectoren ligt onder druk met de ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, plantgezondheid, bemesting, beregening, arbeid, huisvesting en energie. Ook in Den Haag lijken politici niet te weten wat ze moeten. 'Maar door de handen ineen te slaan met ondernemers en in mogelijkheden te denken, ligt er een kans om Den Haag input te geven en samen te komen tot een werkbaar plan', aldus LLTB-hoofdbestuurder Peter van Dijck. 'Er ontstaat een kloof met de huidige situatie', voegt Bodemteam Limburg-begeleider Sanne de Heij toe. 'Je moet zelf springen naar de toekomst. Laten we samen springen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer