Sterkste prijsdaling agrarische grondstoffen Nederland en Litouwen

De EU-prijzen voor landbouwproducten en agrarische grondstoffen zijn in het derde kwartaal van 2023 opnieuw gedaald. Volgens het Europees statistiekbureau Eurostat bevestigt die daling dat markten stabiliseren na twee jaar van sterk oplopende prijzen.

Sterkste+prijsdaling+agrarische+grondstoffen+Nederland+en+Litouwen
© Twan Wiermans

De grootste prijsdalingen van agrarische grondstoffen worden door Eurostat gerapporteerd in Litouwen (-27 procent) en Nederland (-26 procent). Volgens het Europees statistiekbureau wijst dit op verdere stabilisatie van mondiale markten na een periode van disruptieve prijsstijgingen.

De grootste prijsdalingen bij grondstoffen waren te zien bij meststoffen en bodemverbeteraars (-36 procent), energie en smeermiddelen (-18 procent) en diervoeders (-12 procent).


De gemiddelde prijs van landbouwproducten die boeren in de EU ontvangen, daalde in het derde kwartaal van 2023 met 9 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De prijsstijgingen bereikten toen – na de westerse boycot van Russisch gas en olie – een hoogtepunt.


Grote verschillen

Tussen de afzonderlijke landbouwproducten vertonen de gemiddelde prijsdalingen grote verschillen. Zo werden granen 32 procent goedkoper, zakte de melkprijs met 15 procent en daalden de prijzen voor fruit en pluimvee met respectievelijk 5 procent en 3 procent.

Daarentegen waren er in het derde kwartaal ook nog enkele scherpe prijsstijgingen te zien. De sterkste stijging was voor olijfolie (+73 procent), gevolgd door vlas en riet (+50 procent), aardappelen (+48 procent) en suikerbieten (+44 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer