Agrico behaalt recordomzet van 400 miljoen euro

Aardappelcoöperatie Agrico is voor het eerst in de geschiedenis door de grens van 400 miljoen euro omzet gegaan. De omzet kwam in boekjaar 2022-2023 uit op bijna 410 miljoen euro. Daarnaast werd een recordbedrag van 233 miljoen euro uitgekeerd aan de leden.

Agrico+behaalt+recordomzet+van+400+miljoen+euro
© Job Hiddink

Dat blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf in het Flevolandse Emmeloord. In boekjaar 2022-2023 lag de omzet uit pootgoed zo'n 34 miljoen euro hoger dan het jaar ervoor. Dat is een stijging van 16 procent.

De omzet uit consumptie lag ongeveer 19 miljoen euro hoger, wat neerkomt op een plus van 50 procent. De stijging is vooral te danken aan hogere prijzen. Het volume van pootgoed groeide met 4 procent, het volume van consumptie steeg met 6 procent. Ook dochterbedrijven van Agrico draaiden een goed jaar. De resterende 14 miljoen euro meer omzet is toe te schrijven aan een hogere omzet bij een aantal buitenlandse dochterbedrijven.


Laat seizoen

Vanwege het natte voorjaar gingen de aardappelen in 2023 later de grond in. Door het late seizoen kreeg Agrico te maken met meer klachten. Verder zorgde de inflatie voor flinke kostenstijgingen. Vooral kosten die direct te maken hebben met de afzet, zoals transport en logistiek, lagen beduidend hoger dan vorig jaar.


De prijs van het geleverde pootgoed van oogst 2022 komt uit op 35,77 euro per 100 kilo. Het betreft de prijs voor alle geleverde kilo's 28 millimeter opwaarts. Volgens Agrico is het einde van de prijsstijgingen voorlopig nog niet in zicht.

De aardappelcoöperatie meldt dat de vraag naar rassen voor de fritesindustrie uitstekend was. Vooral Fontane en Markies deden het goed. Maar daar waar het pootgoed overzee en aan de fritesindustrie goed kon worden verkocht, liet de markt voor Europese tafelaardappelen het duidelijk afweten. Telers in Europa zagen de kosten voor de teelt flink toenemen en zagen af van de tafelaardappelteelt of kozen voor de teelt van aardappelen voor andere segmenten.


Zorgen over ontwikkeling pootgoedareaal

Daar waar Agrico positief is over de prijsvorming in de toekomst, heeft het handelshuis wel zorgen over de ontwikkeling van het pootgoedareaal. 'Vanwege de sterk aantrekkende vraag betaalt de fritesindustrie steeds hogere prijzen die ze afsluiten met consumptietelers', constateert het bedrijf.

'Dat zijn natuurlijk positieve ontwikkelingen voor de hele sector, maar tegelijkertijd dreigt ook het gevaar dat het voor pootgoedtelers aantrekkelijk wordt om consumptieaardappelen te gaan telen', laat Agrico weten in het jaarverslag over boekjaar 2022-2023.


Biologisch pootgoed

De biologische aardappelmarkt kenmerkte zich vanaf het begin van het seizoen door overschotten. Volgens Agrico hadden telers in heel Noordwest-Europa amper tot geen last van phytophthora-aantastingen. Hierdoor waren de opbrengsten per hectare hoger dan in 2021. Die kwam voor Agrico-telers uit op 31,4 ton.

Door de oplopende inflatie was de verkoop van biologisch pootgoed in veel landen teleurstellend. Het poolresultaat is hierdoor fors lager met gemiddeld 46,18 euro per 100 kilo voor alle maten, klasse S tot en met A. In 2021 lag de gemiddelde prijs met 62,82 euro per 100 kilo beduidend hoger. Toch pakte het financiële resultaat per hectare voor oogst 2022 door de hoge fysieke opbrengst met 14.508 euro iets hoger uit dan in 2021. De vooruitzichten op betere prijzen komend jaar zijn goed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer