Podcast oud-veehouder Versluis: 'Er is meer dan alleen koeien'

Oud-veehouder Jan Versluis (71) uit het Utrechtse Meerkerk deed anderhalf jaar geleden de laatste koeien weg. Hij stort zich sindsdien volledig op de teelt van vezelgewassen, onder meer zonnekroon. Hoe beleefde hij de transitie van vee naar vezelgewas?

In deze podcast praat Nieuwe Oogst-redacteur Job Hiddink met Versluis over deze transitie en hoe hij bij het gewas zonnekroon is uitgekomen. Volgens de gewezen veehouder is het belangrijk om als agrarisch ondernemer goed om je heen te kijken. 'Er is meer dan alleen koeien. Toen ik nog melkveehouder was, werkte ik ook buiten de deur.'

Dat werpt nu zijn vruchten af. 'Je staat sneller open voor nieuwe kansen binnen je bedrijf, is mijn ervaring. Mijn kinderen willen hun brood niet verdienen met koeien, dus ik had aanvankelijk geen opvolger. Nu ik mij richt op de teelt van vezelgewassen, sluit ik niet uit dat mijn kinderen alsnog verder willen met het bedrijf.'


Verder vindt Versluis dat de overheid boeren niet moet uitkopen, maar perspectief moet bieden voor wat anders. 'De teelt van vezelgewassen is voor mij een mooie manier om mijn werkzame leven af te bouwen en mee te werken aan een agrarische toekomst voor de volgende generatie. Voordeel is dat ik op deze manier nog steeds boer ben en contact houd met collega's in de sector.'


Zomerserie over agrariërs die vooruit willen

Veel boeren en tuinders willen vooruit. Maar welke volgende stap wil je zetten als ondernemer, in de maatschap, voor je bedrijf en in je omgeving? Zo eenvoudig is dat vaak nog niet. Daarom maakt Nieuwe Oogst deze zomer een serie interviews met boeren en tuinders over de vraag: wat is je volgende stap? De interviews zijn bedoeld om te inspireren en denkrichtingen te bieden voor de toekomst van de land- en tuinbouw, zonder daarin sturend te willen zijn. Bekijk de interviews die tot nu toe zijn verschenen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer