Rechter legt pluimveebedrijf stil na lang juridisch getouwtrek

Kippenfokker Engelen in het Brabantse Someren moet in februari stoppen vanwege het ontbreken van een natuurvergunning. Het is een besluit van de rechter na lang juridisch getouwtrek tussen milieuclubs, de provincie en de pluimveehouder. Dat meldt Omroep Brabant.

Rechter+legt+pluimveebedrijf+stil+na+lang+juridisch+getouwtrek
© Twan Wiermans

Engelen vindt de beslissing van de rechter raar, maar wil verder niet ingaan op de zaak die nu bij zijn advocaten ligt. Het kippenbedrijf met 82.000 dieren heeft na twaalf jaar nog altijd geen natuurvergunning. De provincie geeft aan dat het bedrijf die uiteindelijk wel zal krijgen, maar in die mening gaat de rechtbank niet mee.

Milieuclubs en omwonenden proberen al sinds 2013 de uitbreiding van het bedrijf terug te draaien, schrijft Omroep Brabant. Engelen kocht stikstofruimte van vier omliggende bedrijven, om zo zijn bedrijf uit te kunnen breiden van 39.900 naar 82.000 kippen. Echter hadden twee van die bedrijven al lang geen dieren meer en werd er dus ook geen stikstof uitgestoten.


Slapende stikstofruimte

Natuurclubs vonden het niet kunnen dat die slapende stikstofruimte weer tot leven zou komen, waarop ze naar de rechter stapten. Uitbreiding van het bedrijf zou volgens hen voor meer stikstofuitstoot zorgen. De Raad van State ging hier meerdere keren in mee. Daarom ging een streep door de vergunning voor nieuwe stallen, maar omdat de provincie verwachtte in de toekomst een vergunning af te kunnen geven, liet Engelen de stallen toch bouwen.

Het bestemmingsplan en de milieuvergunning waren daarvoor wel geregeld, maar een natuurvergunning ontbrak al die tijd. De provincie wilde niet handhaven, omdat de financiële gevolgen voor de ondernemer vele malen groter zouden zijn dan de gevolgen voor de natuur als het bedrijf blijft bestaan.

De rechtbank kan zich voorstellen dat de uitkomst voor Engelen moeilijk te verkroppen is, maar vindt dat vanwege het ontbreken van een vergunning handhaving gerechtvaardigd is. Het pluimveebedrijf wordt na de huidige opfokronde in februari stilgelegd. Provincie Noord-Brabant moet daar van de rechtbank op toezien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer