Kleine insectenkwekerij is geen vetpot

Kleinschalige insectenkwekerijen worstelen met de rendabiliteit van hun bedrijf. Opschalen is lastig omdat banken en investeerders terughoudend zijn. Dat blijkt uit een promotiestudie van Hilde Niyonsaba-Van den Hoorn.

Kleine+insectenkwekerij+is+geen+vetpot
© Pixabay

Het is flink pionieren voor de kleinschalige insectenkwerkerijen in Europa. De sector is nieuw en er bestaat onzekerheid over de vraag van consumenten, dit belemmert de groei. Hilde Niyonsaba-Van den Hoorn heeft geprobeerd de economische levensvatbaarheid van insectenproductie in Europa te beoordelen.

Bij het kweken van insecten kun je denken aan meelwormen, sprinkhanen, krekels en kevers. De winstgevendheid zou kunnen verbeteren als insectenkwekerijen hun omvang zouden opschalen, maar dat vereist kapitaalinvesteringen en banken en investeerders zijn niet happig om bij te springen. Niyonsaba hoopt woensdag 13 december aan de Wageningen Universiteit te promoveren op dit thema.


Broodje meelworm

De hoge kostprijs van de insectenteelt is volgens de Wageningse onderzoeker Teun Veldkam een flinke belemmering. Ook het eten van hele insecten stuit nog op veel weerstand bij consumenten. Het verwerken van insectenmeel in voedselproducten, zoals brood en pasta, zou volgens hem een alternatief kunnen zijn.

De voedingswaarde van insecten is vergelijkbaar met die van gewoon vlees. Uit zijn onderzoek blijkt dat er een wereldwijde stijging is in de vraag naar eiwit voor voeding. 'De welvaart in Afrika stijgt en daarmee ook de vraag naar vlees en vis. De prijzen daarvan zijn dan ook flink aan het stijgen. Bovendien is het de vraag of de draagkracht van de aarde voldoende is om op een duurzame wijze aan die vraag te kunnen voldoen.'

De traditionele vleesproductie legt een grote claim op ruimte en natuurlijke hulpbronnen, aldus Veldkamp. 'In Europa willen we juist minder belastende veeteelt.'

Omdat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen, liggen er kansen voor insecten als alternatieve eiwitbron in diervoerders. Veldkamp: 'Een ander groot voordeel van insecten is dat je ze kunt kweken op reststromen uit de voedselverwerkende industrie, zoals groenteresten, -pulp en -schroot, waardoor ze veel duurzamer zijn dan vismeel en soja, waarmee het vee nu wordt gevoed.' Bovendien kunnen insecten lokaal gekweekt worden, in tegenstelling tot soja en vis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer