LTO: cijfers over naleving wet gewasbescherming niet representatief

Een derde van de onderzochte landbouwbedrijven heeft zich in 2022 onvoldoende gehouden aan de geldende wetgeving bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen, meldde NVWA eerder vandaag. Maar volgens LTO Nederland is dit aandeel niet representatief voor de hele sector.

LTO%3A+cijfers+over+naleving+wet+gewasbescherming+niet+representatief
© Job Hiddink

LTO zegt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) haar controles mede baseert op een risicobenadering, zoals herhalingsbezoeken van bedrijven die eerder zijn beboet of gerichte meldingen.

Twee derde van de geïnspecteerde telers en handelaren houdt zich wel volledig aan de geldende wet- en regelgeving. Maar LTO is het met de NVWA eens dat het percentage van de gecontroleerde bedrijven waar gebreken worden geconstateerd hoog is.


Regelgeving complexer

LTO geeft aan dat de regelgeving de afgelopen jaren veel complexer is geworden. Dat vraagt volgens de belangenbehartiger om steeds meer kennis en kunde van ondernemers. 'Versimpel die regelgeving. Dat maakt zowel de naleving als het toezicht daarop eenvoudiger.'


Tot slot benadrukt LTO dat ze boeren en tuinders zo goed mogelijk probeert te informeren. 'We vinden het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de geldende regels bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer