Ruim honderd akkerbouwers melden waterschade

Bij verzekeraars zijn de afgelopen twee maanden ruim honderd meldingen van wateroverlast op Nederlandse akkerbouwbedrijven binnengekomen. De hoogte van de totale schade is nog onduidelijk, maar zal volgens Vereinigte Hagel ongetwijfeld enkele miljoenen euro's bedragen.

Ruim+honderd+akkerbouwers+melden+waterschade
© dirk hol

Directeur Jan Schreuder van verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel vertelt dat er verspreid over Nederland 115 meldingen van wateroverlast zijn binnengekomen. Volgens hem voldoen de meeste aan de voorwaarden van de brede weersverzekering om voor een uitkering in aanmerking te komen.

'Er geldt een dekking als sprake is van langdurige regen in een bepaalde periode. In ons geval is dat 240 millimeter in een periode van 28 dagen', meldt Schreuder. Over de hoogte van de schade door de invallende vorst na vorige week is volgens hem nog weinig te zeggen.

'Onze taxateurs zijn alle dagen op pad om de situatie in het veld op te nemen. Ondertussen wordt er ook nog gerooid en dat is altijd de beste oplossing om de schade te beperken. Maar we gaan er wel van uit dat de totale schade in aardappelen, suikerbieten, peen en bijvoorbeeld ook cichorei uiteindelijk in de miljoenen euro's gaat lopen.'

Vorstschade ook gedekt

Schreuder wijst erop dat vorstschade na overmatige neerslag automatisch ook wordt gedekt door de brede weersverzekering. 'Daar is bij ons geen discussie over. Juist voor calamiteiten zoals die zich dit jaar voordoen is de brede weersverzekering bedoeld.'

Schadecoördinator Johan Westerik van Agriver zegt dat de omvang van de schade door wateroverlast nog niet is vast te stellen, omdat de gewassen op veel percelen waarvoor schade is gemeld nog in de grond zitten. De verzekeraar ontving in oktober tien meldingen van waterschade in aardappelen. Daar kwamen in november nog meldingen bij, net als van waterschade in suikerbieten, winterpeen en knolselderij.

In hoeverre akkerbouwers in aanmerking komen voor een uitkering uit de brede weersverzekering, kan Agriver pas aangeven als de exacte schade van de overtollige neerslag bekend is. Volgens Westerik hanteert de verzekeraar verschillende neerslagcriteria en er moet aan minimaal één daarvan worden voldaan om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

'Tegenwoordig hebben wij beschikking over geregistreerde neerslaggegevens per vierkante kilometer op elk tijdstip', vertelt Westerik. 'Daarnaast dient de schade uiteindelijk boven de schadedrempel uit te komen. Deze drempel is minimaal 20 procent.' Ook bij Agriver is de vorstschade onderdeel van de brede weersverzekering. De dekkingsperiode daarvoor stopt wel op enig moment en dit verschilt per gewas.

Verzekering weinig gebruikt

Maar weinig akkerbouwers maken gebruik van de brede weersverzekering, zegt bestuurder Hendrik Jan ten Cate van LTO Akkerbouw en Vollegrondsgroenten. Dat blijkt volgens hem uit het aantal schademeldingen.

Ten Cate merkt zelf uit reacties dat veel ondernemers de verzekering niet aantrekkelijk genoeg vinden. 'Dat heeft te maken met de hoogte van de premie en de voorwaarden. Wel doen wij als vakgroep een oproep aan alle akkerbouwers die zijn verzekerd om hun schade te melden. Dit geldt ook voor degenen die denken dat ze niet in aanmerking komen voor een uitkering. Wij krijgen dan een beter beeld van de daadwerkelijke schade en het functioneren van de brede weersverzekering.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer