Eindspurt bij uitkoopregeling: bijna duizend aanmeldingen

Bijna duizend veehouders hebben zich aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een week geleden waren dat nog zo'n 850 aanmeldingen. De Lbv-regeling sluit op vrijdag 1 december.

Eindspurt+bij+uitkoopregeling%3A+bijna+duizend+aanmeldingen
© Varkens Archief

Iets meer dan vierhonderd veehouders hebben zich aangemeld voor de piekbelastersregeling Lbv-plus. Er zijn tot nu toe 358 aanmeldingen binnengekomen voor de algemene stoppersregeling. Bij nog eens 215 aanmeldingen was het de boer, die de aanvraag deed, niet duidelijk of die in aanmerking komt voor de algemene of gerichte regeling. Daar zal RVO een besluit over nemen. Daarmee komt het totaal op bijna duizend aanvragen.

De uitkoopregelingen zijn de twee belangrijkste maatregelen die het kabinet heeft genomen om de stikstofdepositie in natuurgebieden drastisch te verlagen. Voor de algemene regeling Lbv kunnen veehouders zich tot en met vrijdag 1 december (middernacht) aanmelden. De specifieke opkoopregeling voor piekbelasters, waarmee de meeste stikstofwinst moet worden behaald, loopt nog tot begin april volgend jaar.


Voor de algemene uitkoopregeling hoeft een boer aan minder voorwaarden te voldoen, maar de piekbelastersregeling levert de stoppende boer meer op: 120 procent van de vastgestelde marktwaarde van hun productiemiddelen.


Vooral varkenshouderij

Vanuit de varkenshouderij is de meeste interesse voor de regelingen. Bijna 450 varkenshouders hebben zich aangemeld, tegenover 213 melkveehouders. 153 houders van kippen en ander pluimvee tonen interesse, en 104 vleeskalverhouderijen. Ook zijn er nog 57 aanvragen gedaan door boerderijen met meerdere diersoorten.

De meeste (276) veehouderijen die geïnteresseerd zijn in de stoppersregeling, zitten in de provincie Gelderland. Het betreft vooral varkenshouders en vleeskalverhouders. In de provincie Noord-Brabant hebben 269 boerderijen hun interesse kenbaar gemaakt. Meer dan de helft daarvan zijn varkenshouders.

Onlangs ging in het kader van de stikstofaanpak ook een extensiveringsregeling open voor melkveehouders in veenweidegebieden en in de buurt van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden.


Aanvragen Lbv Lbv-plus per 29-11-2023.
Aanvragen Lbv Lbv-plus per 29-11-2023. © RVO

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer