Meerjarig onderzoek naar varkensgriep

Met meerjarig onderzoekt hoopt een consortium van bedrijfsleven, dierenartsen en Nederlandse kennisinstellingen meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het varkensgriep. De onderzoekers willen met het project, dat 4 jaar duurt, manieren te vinden om varkensgriep beter onder controle te krijgen. Reden voor het onderzoek is vooral dat de ziekte zich op een andere wijze lijkt te verspreiden.

Meerjarig+onderzoek+naar+varkensgriep
© Henk Riswick

De onderzoekers kijken in welke leeftijdsgroepen de verschillende varkensgriepvirussen spelen en welke antistoffen worden gevonden. Ze zoeken ook uit welke virusstammen ziekte veroorzaken en met welke snelheid het virus zich verspreidt. Uiteindelijk hoopt het onderzoekconsortium combinaties van antistoffen en afweercellen te vinden die voldoende bescherming geven om de virusverspreiding te remmen.

Uitbraken van varkensgriep werden in het verleden vooral gezien in het winterseizoen. Tegenwoordig wordt het varkensgriepvirus op sommige varkensbedrijven jaarrond aangetoond. In de meeste gevallen veroorzaakt de infectie lichte tot milde verschijnselen bij varkens. In combinatie met andere ziekteverwekkers kunnen uitbraken gepaard gaan met ernstige ziekte.


Risico op virusvarianten

Er bestaan griepvirusstammen die alleen varkens infecteren, maar varkens kunnen ook worden geïnfecteerd door griepvirussen van mensen of vogels. In theorie is het mogelijk dat gelijktijdige infectie van varkens met verschillende griepvirussen leidt tot ontstaan van virusvarianten met nieuwe eigenschappen. Dat kan ook risico opleveren voor overdracht van een virusvarianten naar de mens.

Het onderzoeksconsortium ontwikkelt ook computermodellen die verspreiding van varkensgriep nabootsen. Met deze modellen kunnen maatregelen om verspreiding van varkensgriepvirus te remmen, zoals vaccinatie of extra hygiëne, worden getoetst.

Er worden varkensbedrijven benaderd om daar onderzoek te doen. Het consortium bestaat naast Wageningen Bioveterinary Research uit Ceva Santé Animale, Vion Food Nederland, Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk in Harmelen, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Royal GD, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierenartsen en het Collectief Praktiserende Dierenartsen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer