Gevoeligheid voor gluten zit deels tussen de oren

De verwachting dat gluten maag-darmklachten veroorzaken speelt een belangrijke rol bij het ervaren van deze fysieke ongemakken. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Maastricht en het Britse Leeds.

Gevoeligheid+voor+gluten+zit+deels+tussen+de+oren
© Marcel Berendsen

Meer dan tachtig proefpersonen met zelfgerapporteerde glutengevoeligheid deden mee aan het onderzoek. Mensen die tijdens de studie dachten dat ze gluten te eten kregen, rapporteerden klachten. Degenen die dachten dat ze iets zonder gluten kregen, deden dit duidelijk minder.

'Op basis van de negatieve effecten die mensen verwachten na het eten van gluten, ervaren zij klachten. Zelfs als achteraf blijkt dat ze eigenlijk geen gluten hebben gegeten. Hoewel de oorzaak dus deels tussen de oren zit, wil het niet zeggen dat de klachten niet echt zijn', stelt onderzoeker Marlijne de Graaf van Maastricht University.


Interactie tussen brein en darmen

De resultaten van de studie wijzen op een duidelijke betrokkenheid van de interactie tussen de hersenen en de darmen bij glutengevoeligheid. Over deze correlatie is nog relatief weinig bekend. De onderzoekers willen er daarom achter komen hoe dit mechanisme in de hersenen werkt. Het zorgt namelijk wel voor echte klachten.

Volgens Daisy Jonkers, hoogleraar Darmgezondheid in Maastricht, kunnen mensen er echt buikpijn, een opgeblazen buik of bijvoorbeeld diarree van krijgen. Maar de oorzaak ligt volgens haar niet alleen bij het eten van gluten. Zo kan het zijn dat bepaalde mensen tarweproducten niet goed kunnen verdragen vanwege andere stoffen in tarwe dan gluten.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Gastroenterology and Hepatology. Het onderzoek werd uitgevoerd omdat mensen hun gluteninname verminderen vanwege zelfgerapporteerde klachten van de spijsvertering, ondanks het feit dat coeliakie en tarweallergie zijn uitgesloten. Beide zijn mogelijke oorzaken van een glutenallergie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
  • Zaterdag
    17° / 10°
    20 %
Meer weer