Uienexport op flinke achterstand

Tot en met week 43 is 397.600 ton Nederlandse uien geëxporteerd. Dat is 19 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Uienexport+op+flinke+achterstand
© Huisman Media

In het seizoen 2022-2023 stond in de periode tot eind oktober al zo’n 489.100 ton op de exportteller. Uit de exportcijfers van GroentenFruit Huis blijkt duidelijk dat de weekvolumes voor de export structureel achterblijven. Voorgaande jaren werden in het najaar regelmatig exporthoeveelheden van 40.000 ton of meer per week gerealiseerd. Dit jaar zijn er nog nauwelijks exportweken geweest waarin meer dan 30.000 ton uien aan het buitenland is verkocht.

Naar grote afnemers, zoals Senegal, Groot-Brittannië, Guinee en België, blijven de exportvolumes gehandhaafd. Een uitzondering hierop is Ivoorkust, met exportafname van bijna 40 procent. Verder zijn tot dusver dit seizoen duidelijk minder uien verkocht aan Indonesië, Maleisië, enkele Midden-Amerikaanse landen en Polen.


Voor week 43 noteert GroentenFruit Huis een exportvolume van slechts 22.300 ton. Dat is opmerkelijk laag voor deze periode in het afzetseizoen. De grootste afnemer in deze week is Ivoorkust (ruim 4.000 ton). Dit land lijkt bezig met een inhaalslag. Tweede op de lijst met exportlanden is, zoals vrijwel altijd, Groot-Brittannië. Jaarrond kopen de Britten wekelijks 2.500 tot 3.500 ton Nederlandse uien.


30 tot 40 euro per 100 kilo

De reden voor de tegenvallende export is ongetwijfeld de naar verhouding hoge productprijs. Voor gele uien, droog uit de schuur geleverd, worden dit seizoen prijzen af teler betaald die variëren van 30 tot 40 euro per 100 kilo. Vorig jaar waren de gele uien gemiddeld zo’n 5 euro per 100 kilo goedkoper.

Op basis van de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lijkt het erop dat er ongeveer evenveel uien beschikbaar zijn voor de export als vorig jaar. De totale bruto-opbrengst van 1,2 miljoen ton is wel aanzienlijk lager dan in de jaren 2019, 2020 en 2021. Toen stelde het CBS de definitieve oogstraming vast op respectievelijk 1,37 miljoen ton, 1,31 miljoen ton en 1,47 miljoen ton.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer