Malawi wil duizenden inwoners naar Israël sturen voor boerderijwerk

De regering van Malawi heeft plannen aangekondigd om duizenden mensen naar Israël te sturen om daar op boerderijen te werken. 'We denken in eerste instantie aan ongeveer 5.000 mensen, daar mikken we nu op', zegt minister van Informatie Moses Kunkuyu tegen de BBC.

Malawi+wil+duizenden+inwoners+naar+Isra%C3%ABl+sturen+voor+boerderijwerk
© ANP Persbureau

Er vertrokken onlangs al zo'n 221 jonge inwoners van het Oost-Afrikaanse land naar Israël om daar te werken. Dat leidde tot kritiek in hun thuisland. Oppositieleider Kondwani Nankhumwa verweet de regering burgers naar een land te sturen waar een oorlog woedt.

Israël kan nieuwe arbeidskrachten goed gebruiken. De oorlog met Hamas leidde tot een uittocht van buitenlandse boerderijmedewerkers. Er vertrokken zo'n 10.000 mensen. Zij worden nu deels vervangen door Malawiërs. Kunkuyu zegt dat Israël heeft beloofd dat zij alleen in veilige gebieden worden ingezet. Naast het vertrekkende buitenlandse personeel, is ook een onbekend aantal Israëlische medewerkers opgeroepen als reservist.


Weggegooid

Het tekort aan arbeidskrachten heeft grote gevolgen gehad voor de Israëlische landbouw. Fruit en groenten kunnen niet altijd tijdig van het land worden gehaald en moeten daardoor worden weggegooid. Een topfunctionaris van het ministerie van Landbouw zei deze maand tegen persbureau Reuters dat de sector 'de grootste crisis doormaakt sinds de oprichting van de staat Israël'.

In de Israëlische landbouwsector werkten volgens cijfers uit 2021 meer dan 73.000 mensen. Daarvan kwam ongeveer een derde uit het buitenland, vooral uit Thailand.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer