Energieverbruik en CO2-emissie in glastuinbouw dalen

Het energieverbruik in de glastuinbouw is in 2022 met 27 procent gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). De hoge energieprijzen en daaropvolgende acties van ondernemers om de kosten te beheersen, liggen hieraan ten grondslag. Ook de CO2-emissie daalde fors (-25 procent).

Energieverbruik+en+CO2%2Demissie+in+glastuinbouw+dalen
© VidiPhoto

De hoge energieprijzen van het afgelopen jaar dwongen ondernemers in de glastuinbouw onder meer tot verdere energiebesparing, aanpassing van teelt- en productiestrategie en actief handelen op de energiemarkten. Hierdoor is het totale energieverbruik in de sector met 27 procent gedaald naar 85 petajoule. Op sectorniveau gaat het om een daling van 29 procent, tot 0,8 gigajoule per vierkante meter.

De totale CO2-emissie vanuit de glastuinbouw is over het afgelopen jaar gedaald naar 4,9 megaton. Dat is een afname van bijna 1,7 megaton in vergelijking met 2021 (-25 procent). Deze daling is voornamelijk toe te schrijven aan een lager energieverbruik per vierkante meter. Ook de verkoop van elektriciteit met een warmtekrachtkoppeling op aardgas speelt hierin een rol.

Sinds 1990 is de CO2-emissie vanuit de glastuinbouw met ruim 29 procent gedaald, blijkt uit het onderzoek van de WUR. Daarin concluderen de onderzoekers verder dat de CO2-emissie per vierkante meter, na temperatuurcorrectie, sterker is afgenomen dan de totale emissie. Per vierkante meter kwam de CO2-emissie vanuit de glastuinbouw vorig jaar uit op 31,5 kilo. Dit is een daling van 30 procent ten opzichte van 2021.


Minder duurzame energie gebruikt

Opvallend is dat het gebruik van duurzame energie in 2022 voor het eerst is afgenomen. Dit lag 8 procent lager dan in 2021, op 12,9 petajoule. Omdat het totale energiegebruik sterker is gedaald dan het gebruik van duurzame energie afnam, steeg het aandeel duurzame energie in de tuinbouw wel: van 12 naar 15 procent. Dit komt volgens de onderzoekers vooral door het selectieve energiegebruik en de hogere productiekosten van duurzame energie.

Wat ook meespeelt, is dat vaker dan in andere jaren warmte werd geproduceerd met de warmtekrachtkoppeling. Dit was door de hoge energieprijzen soms financieel aantrekkelijker. Deze warmte verdrong duurzame warmte, schrijven de onderzoekers.

Eigen opwekking en inkoop van aardwarmte en biobrandstoffen bleven, net zoals de laatste jaren, de belangrijkste duurzame energiebronnen voor glastuinders.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    5° / 0°
    20 %
  • Donderdag
    9° / 0°
    95 %
  • Vrijdag
    10° / 7°
    85 %
Meer weer