Prijs voedingsmiddelen gestegen, ondanks dalende energiekosten

De prijs van voedingsmiddelen is in oktober toegenomen met 10 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl de energiekosten flink zijn gedaald met zo'n 40 procent. Dit blijkt uit een snelle raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Prijs+voedingsmiddelen+gestegen%2C+ondanks+dalende+energiekosten
© Marcel Berendsen

De cijfers van het statistiekbureau zijn gebaseerd op berekeningen met 'onvolledige brongegevens'. De reguliere consumentenprijsindex (CPI) van afgelopen maand wordt op 7 november bekendgemaakt.



Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meet elke maand de ontwikkeling van de CPI ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De totale inflatie in oktober bedraagt -0,4 procent, exclusief energie is er wel een prijsstijging waarneembaar van 5,1 procent. In september was dit met 5,5 nog iets hoger.

De lichte deflatie is volgens het zelfstandig bestuursorgaan te danken aan de hoge energieprijzen van 2022 (gas, elektriciteit en stadsverwarming). De enorme inflatie van vorig jaar heeft volgens het CBS al lange tijd een behoorlijke invloed op het verloop van de cijfers, met de genoemde daling tot gevolg.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer