Overijssel verzet zich tegen vernietiging natuurvergunningen veehouders

Provincie Overijssel heeft dinsdag aan de Raad van State gevraagd een oordeel van de rechtbank Overijssel terug te draaien. Dat oordeel betekende de vernietiging van de natuurvergunning van negen agrarische bedrijven.

Overijssel+verzet+zich+tegen+vernietiging+natuurvergunningen+veehouders
© Dirk Hol

Het hoger beroep van de provincie is vrij opmerkelijk. De advocaat van de provincie meldde dat de Raad van State nog wel moet kijken naar het oordeel van de rechtbank, omdat daaraan gebreken kleven.

Maar voor de zes veehouders, twee pluimveehouders en een varkenshouder zou de vernietiging van hun natuurvergunning geen probleem meer zijn, aldus de advocaat. Ze hebben geen vergunning meer nodig, omdat ze een stikstoftoename in hun bedrijf zelf compenseren door interne saldering. Daardoor zijn negatieve gevolgen voor beschermde natuurgebieden in de omgeving uitgesloten.


Emissiearme stallen

De rechtbank vernietigde de natuurvergunningen, omdat daarvoor bij de stikstofberekeningen was uitgegaan van een te optimistische kijk op het effect van emissiearme stallen. Dat punt bestrijdt de provincie ook niet meer. Zeker nadat de Raad van State na rapportages van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek ook de effectiviteit van zulke stallen niet meer klakkeloos accepteert.

Intussen wordt onderzoek gedaan door verschillende instanties om tot nieuwe en realistischere reductienormen te komen. 'Wij zijn voorstander van een gemiddelde emissiefactor', zei de advocaat van enkele agrariërs. 'Maar dat zullen de beleidsmakers moeten doen', reageerde de raadsvoorzitter.


Nieuwe besluiten

De rechtbank vernietigde niet alleen de vergunningen, maar bepaalde ook dat de provincie nieuwe besluiten moest nemen over de vergunningaanvragen van de negen agrariërs. Dat is niet gebeurd. Toch wil de provincie dat de raad het oordeel van de rechtbank alvast vernietigt, omdat die niet in stand kan blijven. Bij een aantal bedrijven zijn de aanvragen intussen aangevuld en daaruit blijkt dat ze geen vergunning meer nodig hebben. De raad zou dit snel kunnen bevestigen.

Maar daar laat de raad zich waarschijnlijk niet voor gebruiken, zo bleek tijdens de zitting. Hij beschikt namelijk niet over die aanvullende gegevens en kan dus niet beoordelen of met interne saldering het probleem inderdaad is opgelost. Volgens de raadsvoorzitter gaat het verzoek van de provincie te ver.


Onjuiste berekeningen

Een woordvoerder van milieuorganisatie MOB bestrijdt dat met interne saldering het probleem is opgelost. Volgens hem heeft de provincie onjuiste berekeningen gemaakt van de vergunde uitstoot van stikstof. Of er geen negatieve gevolgen voor de natuur zijn, is voor hem maar helemaal de vraag.

De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer