ZLTO: natuurdoelanalyse Noord-Brabant rammelt

De natuurdoelanalyse van de Brabantse Natura 2000-gebieden rammelt. Dat stelt ZLTO in de persoon van bestuurder Hendrik Hoeksema op basis van stukken die de provincie moest vrijgeven door een Wet open overheid (Woo)-verzoek van ZLTO. 'We zetten grote vraagtekens bij de werkwijze.'

ZLTO%3A+natuurdoelanalyse+Noord%2DBrabant+rammelt
© WIllem Paterik

Een natuurdoelanalyse laat zien wat de huidige toestand is van een Natura 2000-gebied en of er extra maatregelen nodig zijn om de flora en fauna beter te beschermen. Ook wordt bekeken of de daling van stikstofdepositie voldoende is om verslechtering tegen te gaan.

Uit de Brabantse natuurdoelanalyse blijkt dat de natuur in de Natura 2000-gebieden verslechtert. Op basis daarvan heeft de provincie in maart de vergunningverlening stopgezet. Destijds uitte ZLTO al felle kritiek op de conclusievorming van de natuurdoelanalyses. Zo blijkt in Noord-Brabant dat van meer dan de helft van alle habitats en soorten de kwaliteit niet kan worden beoordeeld vanwege een gebrek aan informatie.

'Monitoring wordt niet systematisch gedaan. Dus veel is onbekend. Hoe kun je dan überhaupt vaststellen of het slechter of beter gaat met de natuur?' verwoordt Hoeksema de kritiek.


De conclusie dat het slechter gaat met de natuur, komt volgens ZLTO vooral voort uit het voorzorgsbeginsel van de natuurdoelanalyse. Daarin wordt gesteld dat 'een oordeel dat de natuur achteruitgaat, het gevolg kan zijn van het ontbreken van volledige informatie om verslechtering te kunnen uitsluiten'. 'Op deze manier blijft Noord-Brabant tientallen jaren op slot zitten. Ook andere provincies ondervinden daar de gevolgen van', verwacht de ZLTO-bestuurder.


Dikke vinger

Ook constateert ZLTO dat terreinbeherende organisaties een veel dikkere vinger in de pap hebben gehad bij de totstandkoming van de natuurdoelanalyses dan alleen kennis aanleveren over de gebieden zoals was afgesproken. 'De terreinbeherende organisaties vragen de overheid om veel maatregelen buiten de onderzochte gebieden te nemen, terwijl helemaal niet bekend is wat ze bijdragen aan het behalen van de natuurdoelen', licht Hoeksema toe.

ZLTO bespreekt binnenkort met de provincie en de betrokken terreinbeherende organisaties de systematiek van de natuurdoelanalyses. 'We zijn niet tegen deze onderzoeken', benadrukt de ZLTO-bestuurder. 'Onze leden hebben zelfs baat bij goede natuurdoelanalyses, omdat dan ook het effect van de vele inspanningen om stikstof te reduceren zichtbaar wordt. Maar we kunnen niet leven met hoe het nu gebeurt. We hebben belang bij een transparant proces, goede monitoring en een degelijke nulmeting. Ik hoop dat we dit fundamenteel kunnen veranderen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer