Pluimveeslachterijen aan de slag met masterplan dierenwelzijn

De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) heeft een 'Masterplan borging dierenwelzijn' aangeboden aan het ministerie van LNV. Met dit plan wil Nepluvi dat 'Nederland de beste blijft op het gebied van borging van dierenwelzijn van pluimvee, ook in de verwerkende fase'.

Pluimveeslachterijen+aan+de+slag+met+masterplan+dierenwelzijn
© Twan Wiermans

Het plan heeft de titel 'Goed, Beter, Best' en bevat in totaal ongeveer dertig bovenwettelijke acties die de pluimveeslachterijen, gecoördineerd door Nepluvi, de komende jaren uitvoeren. De acties zijn ingedeeld in de korte termijn (nul tot twee jaar), middellange termijn (twee tot vijf jaar) en lange termijn (vijf tot tien jaar).

In het plan is onder andere beschreven dat de Nederlandse pluimveeslachterijen een benchmarksystematiek opzetten om verschillende welzijnsaspecten te monitoren en waar indien nodig bij te sturen. Met een benchmark kan dierenwelzijn op een betere manier worden beoordeeld.

Daarnaast worden extra trainingen verzorgd voor personeel dat werkt met levende dieren. En bovenop de al bestaande protocollen worden maatregelen genomen om bijvoorbeeld het welzijn bij transport tijdens extreme hitte te blijven borgen.


Koploper

In een persverklaring benadrukt Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat dat Nederland koploper is op het gebied van dierenwelzijn. 'Uit de World Animal Protection Index bleek al dat Nederland de mondiale koploper is op het gebied van het borgen van dierenwelzijn. Dat Nederland zelf nog een stap naar voren neemt en zich conformeert aan het nemen van tientallen bovenwettelijke acties, is bewonderenswaardig.'

Ook vanuit zijn rol als voorzitter van de Europese koepelorganisatie Avec ziet Oplaat dat Nederland 'hierin echt haantje de voorste is'. 'We zullen de vele beschreven acties, ook met andere relevante actoren, succesvol afronden en hoop dat ook vanuit de politiek hier de gepaste waardering voor komt.'

Het masterplan is ondertekend door alle Nederlandse pluimveeslachterijen. Nepluvi zorgt jaarlijks voor een update waarin ook wordt benoemd welke acties in het afgelopen jaar zijn ondernomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer