'Het wordt warmer en boeren worden armer?'

Veel boeren en tuinders hebben het gevoel dat hun bestaanszekerheid onder druk staat. Dat geldt zeker voor de piekbelasters en jonge boeren en tuinders. Zij strijden voor het behoud van hun bedrijf en willen toekomstzekerheid.

%27Het+wordt+warmer+en+boeren+worden+armer%3F%27
© Dirk Hol

Ze hadden immers voorheen een zeker bestaan. Door de stikstof- en klimaatcrisis en energietransitie is hun bestaan nu onzeker. De aarde wordt toch wel warmer en de transitie maakt ons armer, is veelal de gedachte. Dus waarom zouden we hieraan meedoen?

Ze hebben een bedrijf opgebouwd met keihard werken, met de productie van broeikasgas als neveneffect. Voor hen gaat bestaanszekerheid over het behoud van wat zij hebben of voldoende hulp bij de omschakeling naar een emissieloze productie, zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.

De ondernemers zijn terecht bezorgd over hun toekomst en gebaat bij een betaalbare, evenwichtige omwenteling die zekerheid biedt voor de lange termijn. Het gaat erom hoe politiek, bedrijfsleven en boeren invulling geven aan die transitie, niet of we die nodig hebben. Want als we niet kiezen voor een geordende omschakeling waar de politiek duidelijke keuzes maakt over wat voor land- en tuinbouw we willen in Nederland, dan blijft de onzekerheid.

Als we niet kiezen voor geordende omschakeling, blijft de onzekerheid

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De oproep van agrarische jongeren aan het kabinet om die haarscherpe keuzes te maken, is dan ook begrijpelijk. Kiest de politiek niet, dan rest blijvende onzekerheid omdat niet duidelijk is welke activiteiten niet en welke wel extra investeringen nodig hebben.

De twee verkiezingsdebatten die Nieuwe Oogst samen met respectievelijk LTO, NAJK en Aeres Hogeschool organiseert, zijn een belangrijke graadmeter of de politiek die keuzes wil maken en welke bestaanszekerheid boeren en tuinders hebben. Kijk voor meer informatie op nieuweoogstlive.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer