Akkerbouwbedrijf NIVU kan Agria's nu jaarrond bewaren

Akkerbouwbedrijf NIVU had eerder door de losgestorte bewaring te veel drukplekken en kon Agria's maar kort bewaren. In de nieuwe bewaarschuur zit een condensdroogsysteem, waardoor de aardappelen nu jaarrond goed kunnen worden bewaard.

Akkerbouwbedrijf+NIVU+kan+Agria%27s+nu+jaarrond+bewaren
© Dick van Doorn

NIVU bestaat sinds 2004 en is een samenwerking tussen de akkerbouwbedrijven van familie Van Nieuwenhuijzen (NI) en familie Van Vugt (VU). In Oude-Tonge op het eiland Goeree-Overflakkee verbouwen zij op 450 hectare consumptieaardappelen, plantuien, suikerbieten en granen. 'Mijn vader werkte in zijn tijd ook al samen met een andere akkerbouwer, dus het goede voorbeeld had ik al', vertelt Jack van Vugt.

Van Nieuwenhuijzen en Van Vugt wisselen arbeid, trekkers en machines uit. In eerste instantie bestond NIVU uit twee akkerbouwbedrijven, maar in 2007 werd een derde locatie met 70 hectare grond aangekocht.

De locatie in Oude-Tonge waar Van Vugt zit, telt 250 hectare akkerbouwgrond. Daar teelt hij in een 1 op 3-rotatie 80 hectare fritesaardappelen. Het betreft alleen Agria's, omdat daarmee tot dusver financieel het beste resultaat wordt behaald. Van Vught is geen 'contract-akkerbouwer', maar meer van de vrije handel. Zeker de laatste jaren. Slechts 20 procent van de fritesaardappelen wordt op contract verkocht, de rest is vrij.

Met los gestort zaten we op 10 procent indroging, nu hopen we onder de 5 procent uit te komen

Jack van Vugt, akkerbouwer in Oude-Tonge

Naast 80 hectare fritesaardappelen, teelt Van Vugt 60 hectare suikerbieten en 30 hectare gele plantuien. De rest is tarwe voor behoud van de bodemstructuur.

Tot 2020 bewaarde de Zuid-Hollandse akkerbouwer alle aardappelen los gestort in een bewaarloods van 1.500 ton. Daardoor zag hij echter veel aardappelen met drukplekken. Ook kon hij de Agria's niet jaarrond goed houden; hooguit tot eind april, begin mei. 'En dat is wel de bedoeling, omdat wij onze Agria's proberen te leveren voor de export.'

De nieuwe bewaarschuur was eind 2020 klaar.
De nieuwe bewaarschuur was eind 2020 klaar. © Dick van Doorn

Prijstechnisch waren er ook nadelen aan het los storten van de fritesaardappelen, vertelt de akkerbouwer.'‘Voorheen moesten we eind april, begin mei echt leveren, omdat we de aardappelen gewoonweg niet meer goed konden houden in de bewaring. Bij lage prijzen word je daar niet vrolijk van'’


Koelen met ammoniak

Voordat Van Vugt besloot een nieuwe bewaarloods te bouwen, is eerst rondgekeken.'‘Wij hebben bij collega-akkerbouwers met zowel Equans- als Tolsma-systemen gekeken. Tolsma viel af, omdat je niet met ammoniak kunt koelen. Dat wilden wij juist wel. Systemen met gas zijn inefficiënter, omdat je de energie dan moet overbrengen. Verder kun je met ammoniak alles nauwkeuriger afstellen per bewaarcel, tot op tienden van graden'’

In tegenstelling tot vroeger weet Van Vugt nu precies wat er gebeurt en heeft hij grip op zijn bewaarproduct. Dat is van belang, omdat zijn complete aardappelbouwplan uit Agri'’s bestaat.'‘Het nieuwe systeem is zo geavanceerd en heeft zoveel ventilatiecapaciteit dat wij nu maximaal kunnen drogen. Zelfs onder koude omstandigheden, bij 6,5 graden Celsius. Na het inschuren sluiten we de deuren en enkele dagen later is ons product droog'’

In de nieuwe bewaarschuur, die eind 2020 klaar was, zit in het midden een grote werkruimte met aan weerszijden zes koelcellen van 900 tot 950 ton. De koelcellen kunnen gezamenlijk 5.400 kuubskisten aardappelen in optimale conditie houden. Van Vugt:'‘Een groot voordeel van meerdere koelcellen is dat je partijen kunt in- en uitschuren zonder andere partijen te storen'’ Als kiemremmingsmiddel gebruikt NIVU naar tevredenheid 1,4Sight.


Bewaarverlies meten

Naast een betere en langere bewaring van de consumptieaardappelen, is een ander groot winstpunt van de nieuwe condensdrooginstallatie het vochtbehoud.'‘Wij kunnen nu op vochtafvoer regelen en dus het bewaarverlies meten. Waar wij voorheen met de losgestorte bewaring op 10 procent indroging zaten, hopen we nu onder de 5 procent uit te komen. Op zoveel tonnen aardappelen is dat een behoorlijke winst'’

In de centrale hal heeft familie Van Vugt alle ruimte.
In de centrale hal heeft familie Van Vugt alle ruimte. © Dick van Doorn

Daarbij geldt: hoe minder indroging, des te beter de kwaliteit van de aardappel. De aardappelen blijven dan harder en vitaler en er is minder kans op zowel drukplekken als schilafval. In 2022 leverde NIVU de aardappelen tussen april en augustus.

Mechanisch koelen heeft voordelen, maar het kost ook veel energie. Dus legde NIVU in 2021 gelijk ook 1.500 zonnepanelen op het dak, waarvoor de ondernemers gebruik maakten van de SDE-regeling' ‘Als de aardappelen in oktober of november de bewaring in gaan, hebben we meestal te weinig stroom. Tegelijkertijd houden we in de zomer juist stroom ov'r’, legt Van Vugt uit.

De zoons van Van Vugt staan te trappelen om het bedrijf over te nemen' ‘De oudste zit al in de maatschap en de jongste toont interesse. Ik ben blij dat ik opvolging heb, dat is tegenwoordig niet altijd zeke'.’


Bedrijfsgegevens

Maatschap NIVU (van Nieuwenhuijzen van Vugt) is een akkerbouwbedrijf op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee. Dit akkerbouwbedrijf beteelt, met nog enkele samenwerkingsverbanden, 'o’n 450 hectare. Het teeltplan bestaat voor het grootste deel uit consumptieaardappelen, gele plantuien, suikerbieten en granen. Eind 2020 was de splinternieuwe bewaarloods van NIVU met Equans condensdroogsysteem klaar. In de zes bewaarcellen met kistenbewaring kan in totaal 5.400 ton worden opgeslagen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    21° / 12°
    50 %
  • Zondag
    20° / 11°
    60 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
Meer weer