LTO: woningbouw Goeree-Overflakkee op landbouwgrond onacceptabel

LTO Noord heeft met grote verbazing gereageerd op het ontwerpbestemmingsplan Heerlijk Haringvliet Middelharnis van gemeente Goeree-Overflakkee. Er staat woningbouw gepland op voormalige landbouwgrond die door de gemeente was aangekocht voor natuurontwikkeling.

LTO%3A+woningbouw+Goeree%2DOverflakkee+op+landbouwgrond+onacceptabel
© Pixabay

Het gaat om een locatie bij Middelharnis die in 2009 door het Bureau Beheer Landbouwgronden is aangekocht voor natuurontwikkeling en grasland en de ontwikkeling van een zoetwaterkanaal. Agrarisch ondernemers verkochten op basis van die afspraak gronden aan provincie Zuid-Holland. 'Met name het aanleggen van een zoetwaterverbinding zou immers een positieve uitwerking kunnen hebben voor de boeren in het gebied', schrijft LTO Noord in een zienswijze die deze week aan de gemeente is verstuurd.

Vanaf 2016 zijn de betreffende gronden door de provincie verkocht aan gemeente Goeree-Overflakkee. Die voorziet voor het gebied niet alleen natuurontwikkeling en water, maar heeft ook ambities voor wonen, windenergie opwekken en recreatie. Het plan dat nu voorligt, betreft de bouw van vijftig wooneenheden.

Dit tot verbijstering van LTO Noord. 'Provincie Zuid-Holland, gemeente Goeree-Overflakkee en andere betrokken partijen zijn de afspraken rondom de verkoop van de betreffende agrarische percelen niet nagekomen en blijken tot onze grote teleurstelling een onbetrouwbare partner om mee samen te werken.'


Negen argumenten

In totaal draagt LTO Noord in de zienswijze negen argumenten aan waarom ze niet kan instemmen met het ontwerpbestemmingsplan. Zo stelt de belangenbehartiger in algemene zin dat het onttrekken van landbouwgrond voor andere doeleinden wringt met de grote opgave voor boeren en tuinders om te extensiveren.

Meer specifiek over de betreffende locatie noemt LTO Noord het 'onacceptabel' dat er op deze locatie in het landelijk gebied woningen worden gebouwd. 'Het zal onomkeerbare schade toebrengen aan de landschappelijke kernkwaliteiten van het gebied.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer