Prijzen landbouwgrond flink gestegen in eerste helft 2023

De prijzen van landbouwgrond en landelijke woningen zijn in de eerste helft van 2023 hard gestegen. Uit cijfers van de NVM blijkt dat de gemiddelde prijs van akkerland met 5,5 procent is toegenomen, die van grasland met 2,9 procent.

Prijzen+landbouwgrond+flink+gestegen+in+eerste+helft+2023
© Twan Wiermans

Dat meldt de NVM in de halfjaarlijkse rapportage Vastgoedmarkt in beeld – Agrarisch & Landelijk. Volgens de belangenorganisatie groeit de vraag naar landbouwgrond weer. Jos Ebbers, vakgroepvoorzitter NVM Agrarisch & Landelijk: 'Agrariërs kopen nog altijd de meeste grond, maar zij ondervinden steeds meer concurrentie van partijen die grond willen verwerven voor natuurbehoud, zonneparken of als belegging.'

De NVM constateert dat er in de melkveehouderij nog altijd grote onzekerheid heerst. De prijs voor melkveehouderijen bleef in de eerste helft van 2023 weliswaar relatief stabiel, maar het vooruitzicht in de markt is volgens de belangenorganisatie somber. De zuivelprijzen zijn sterk gedaald in 2023 en veel bedrijven zijn aangemerkt als piekbelaster waardoor zij met hoge kosten te maken krijgen als ze hun bedrijfsvoering willen aanpassen. 'De verwachting is dat veel ondernemers stoppen met hun bedrijfsactiviteiten', stelt Ebbers.


Meer varkenshouderijen

In de varkenshouderij wisselde een relatief klein aantal bedrijven van eigenaar. Volgens de NVM is de stemming op die markt afwachtend ondanks een stijging in de prijs van varkensvlees. 'Nu de voorwaarden voor de Landelijke bee¨indigingsregeling veehouderijlocaties bekend zijn, kunnen er de komende tijd weer meer varkenshouderijen op de markt komen', verwacht Ebbers.

In de glastuinbouwsector ziet de NVM dat moderne kassen snel een nieuwe eigenaar vinden en op een hoog prijsniveau worden verkocht. De organisatie verwacht dat de sinds 1 juli geldende energiebesparingsplicht gevolgen heeft voor glastuinbouwbedrijven. Maatregelen die in vijf jaar kunnen worden terugverdiend, zijn nu verplicht. De NVM verwacht dat een deel van de bedrijven die niet kunnen meegaan in deze transitie, wordt verkocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer