Toekomst van de melkveehouderij: innoveren of extensiveren?

De Nederlandse melkveehouderij staat voor een enorme transitie. De overheid wil inzetten op extensiveren, innoveren, omschakelen of verplaatsen om onder andere het stikstofprobleem op te lossen. Dinsdag 24 oktober vindt het openingssymposium van de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg plaats, met als thema 'Toekomst van de melkveehouderij: innoveren of extensiveren?'

Sommige ondernemers hebben hun keuze al gemaakt. Melkveehouder Sjaak Sprangers in het Brabantse Kaatsheuvel bereidt zich voor op de toekomst door te extensiveren. Hij runt een biologisch melkveebedrijf met 100 Jerseykoeien, inclusief jongvee. De Jersey's hebben ongeveer een hectare per koe, hier bij de Loonse en Drunense Duinen. 'Ik wil laten zien dat we met melkkoeien natuurbeheer kunnen doen.'

Gert van Adrichem in Fijnaart heeft 280 koeien, inclusief jongvee. Hij gaat voor innovatie met de Lely Sphere. De Brabander paste twee stallen aan. Een om te voldoen aan de toekomstige Brabantse wetgeving en de tweede met subsidie van de provincie, om hopelijk ruimte te krijgen voor eventuele uitbreiding in de toekomst. 'Als je moet kiezen tussen innovatie en dieren wegdoen, is de keuze makkelijk gemaakt.'

Aanmelden voor het openingssymposium van de RMV in Hardenberg kan via nieuweoogstlive.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer