Innovaties op landbouwbeurs RMV Hardenberg

RMV in Hardenberg belooft ook dit jaar weer een interessante beurs te worden. Op de driedaagse beurs staat elke dag een ander thema centraal: Toekomst van de Melkveehouderij, Smart Animal Farming en Diergezondheid. Voorafgaand en tijdens de RMV worden de hoofdthema's behandeld via een kennissessie met topsprekers uit de sector.

Innovaties+op+landbouwbeurs+RMV+Hardenberg
RMV
© Kennispartner

Op de eerste beursdag staat de toekomst van de melkveehouderij centraal. Tijdens het openingssymposium gaat Martijn van Rossum, veehouderijredacteur bij Nieuwe Oogst, hierover in gesprek met onder meer Jeroen Elfers van FrieslandCampina en Ruben Klein Teeselink van NAJK. Op de beursvloer laten verschillende exposanten zien hoe innovatieve technieken de agarisch ondernemer toekomstperspectief kunnen bieden. Onderstaand de 11 genomineerde innovaties die kans maken op de RMV Hardenberg Innovatie Award.


Elektrisch aangedreven voermengwagen

De Kuhn MoRe E voermengwagen gebruikt zijn eigen MoRe-E aandrijfunit als krachtbron om te mengen en te lossen. De wagen is hiermee elektrisch aangedreven en kan met zijn accupakket groene energie opslaan en gebruiken. Dit betekent energiezuinig voeren en een reductie van de CO2-voetprint. Via de draadloze bediening is de mengcyclus gemakkelijk aan te passen aan het rantsoen.


Mestverrijker

Met de mestverrijker ProManure E2950 van GEA is lokale productie van kunstmest mogelijk met alleen drijfmest, lucht en elektriciteit. De technologie voegt stikstof uit de lucht toe aan de drijfmest. Het proces voorkomt verlies van ammoniak en vermindert schadelijke methaanemissies drastisch. Het eindproduct is een met stikstof verrijkte organische meststof met dezelfde eigenschappen als normale drijfmest maar met een veel lagere uitstoot.


BeddingCleaner

De BeddingCleaner van Hanskamp is onmisbaar in de VrijLevenStal. De machine zeeft de verse koeienvlaaien uit de ligbedding. Dit resulteert in hoog koecomfort en lage stikstofemissie doordat de urine en de mest niet met elkaar worden vermengd.


Bedrijfsanalyses

DeLaval Plus is een digitaal portaal met geavanceerde analyses via AI. De tool 'Voorspellingen' helpt de melkveehouder proactief te reageren op toekomstige resultaten, door het voorspellen van de gezondheidsstatus van dieren. Het verzamelt de bedrijfsgegevens en zet deze om in bruikbare, gemakkelijk te begrijpen informatie.


Melkrobot

BouMatic Group introduceert de nieuwe generatie van de Gemini. Bij de ontwikkeling van de Gemini UP lag de focus op het optimaal melken van de koe, het hoogste koecomfort en een lager energieverbruik. De nieuwe versie beschikt over nog veel meer geavanceerde functies.


Maaien en voeren in één

Het Exos-systeem van Lely is een elektrisch aangedreven voertuig dat autonoom gras maait, laadt en in de stal uitdoseert. Met Exos introduceert Lely een innovatie die volledig past in de transitie naar een duurzaam en circulair melkveebedrijf.

Eén van de elf genomineerden voor de RMV Innovatie Award 2023 is het Exos-systeem van Lely. Het is een elektrisch aangedreven voertuig dat autonoom gras maait, laadt en in de stal uitdoseert. Foto: Lely Nederland
Eén van de elf genomineerden voor de RMV Innovatie Award 2023 is het Exos-systeem van Lely. Het is een elektrisch aangedreven voertuig dat autonoom gras maait, laadt en in de stal uitdoseert. Foto: Lely Nederland © Kennispartner


Groene energie

BestWatt heeft een totaaloplossing voor agrarische bedrijven om energiekosten te temmen en het duurzame imago te versterken. Door wind- en zonne-energie te combineren kan het agrarisch bedrijf voor 100 procent in de eigen groene stroom voorzien. Zo wordt de afhankelijkheid van leveranciers verminderd.


Fokkerijstrategie

De RendementsWijzer van FertiPlus zoekt naar het ideale fokkerijplan voor het hoogste netto-bedrijfsrendement. Het programma analyseert de mogelijkheden van het melkveebedrijf via het beschikbare fosfaatquotum, het aantal melkkoeien en jongvee en de melkproductie. Vervolgens brengt het de financiële effecten in beeld van aanpassingen in het fokkerijplan.


Melkanalyse

De Brolis Herdline monitort continu het vet-, eiwit- en lactosegehalte van rauwe melk. Het systeem behaalde een opmerkelijke nauwkeurigheid in de Root-Mean-Square-Error-of-Prediction (RMSEP)-waarden, met een RMSEP van 0,2 procent voor melkvet en 0,1 procent voor melkeiwit.


Melksuikers

Denkavit introduceert Examo, de natuurlijke verhouding van verschillende melksuikers voor een veerkrachtig kalf en sterke toekomstige melkkoe. Binnen het DenkaFarm Innovatiecentrum heeft Examo zich in meerdere onderzoeken bewezen, waar honderden kalveren bij betrokken waren.


Biologische stimulans

Kopros is een integrale oplossing voor maximale reductie van ammoniakemissies, zonder stalaanpassingen. De toepassing betaalt zich terug door hogere opbrengsten en lager kunstmestgebruik.


Innovatie Award en toegangstickets

De allerbeste innovaties met de grootste impact op de melkveehouder zijn genomineerd voor de RMV Hardenberg Innovatie Award 2023. Beursbezoekers kunnen voorafgaand aan de beurs en tijdens de beurs hun stem uitbrengen op hun favoriete innovatie. RMV Hardenberg wordt gehouden op 24, 25 en 26 oktober in de Evenementenhal in Hardenberg. Wil jij naar RMV Hardenberg? Via deze speciale beursactie voor de lezers van Nieuwe Oogst kan jij nu gratis een ticket bestellen en aanmelden voor de kennissessies.

Hou voor meer informatie en updates over het openingssymposium de websites en socials van RMV en Nieuwe Oogst in de gaten. Wil jij alvast jouw stem uitbrengen op je favoriete innovatie? Klik dan hier.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner RMV

RMV

Rundvee & Mechanisatie Vakdagen 2023 RMV is dé beurs waar de koe, toekomst en innovaties centraal staan. Bij RMV vind je een breed aanbod aan...

Lees verder »

Meer van RMV

Lees ook

Meer artikelen van RMV »

Artikelen over RMV