Stroomnet zo goed als vol, beloning voor 'uitzetten' bedrijf

Het elektriciteitsnet is op dit moment in alle provincies 'grotendeels vol, waarschijnlijk vol of bijna vol', meldt demissionair energieminister Rob Jetten. Het kabinet moet dan ook alles op alles zetten om te voorkomen dat de stroom op de drukste momenten uitvalt.

Stroomnet+zo+goed+als+vol%2C+beloning+voor+%27uitzetten%27+bedrijf
© Huisman Media

Juist op specifieke tijdstippen waarop veel stroom wordt opgewekt of verbruikt, ontstaan problemen op het stroomnet. Jetten wil daarom dat netbeheerders afspraken maken met bedrijven om tegen een vergoeding op deze piekmomenten minder elektriciteit te verbruiken dan wel te produceren.

Dit tijdelijk uitzetten of afschalen van de productie zou bijvoorbeeld tussen 16 uur en 20 uur moeten gebeuren. Dan gebruiken zowel bedrijven als huishoudens veel elektriciteit.


Een contract waardoor bedrijven 24 uur per dag, zeven dagen per week zijn verzekerd van capaciteit om stroom te vervoeren, wordt een luxeproduct met een hogere prijs. De standaard wordt een flexibel contract, zodat bedrijven minder stroom gebruiken of opwekken op de drukste momenten.


Vergunningverlening verkorten

Er worden al jaren miljarden euro's gestoken in het uitbreiden van het elektriciteitsnet, maar de vraag naar ruimte groeit sneller dan er kabels kunnen worden gelegd. Het kabinet zet zich in om grond beschikbaar te stellen voor de bouw en de vergunningverlening te verkorten. Van bepaalde uitbreidingsprojecten die een zwaarwegend maatschappelijk belang hebben, kan de procedure met 1,5 jaar worden ingekort, denkt Jetten.

Het kabinet wil daarnaast meer experimenteren en geleerde lessen uit die proeven inzetten. Voor een klein aantal hoogspanningsprojecten in gebieden met de grootste problemen worden verregaande maatregelen getest. Zo zou netbeheerder TenneT mogen beginnen met bouwen, terwijl de vergunning nog niet definitief is, bijvoorbeeld doordat groepen beroep hebben ingediend bij de Raad van State.


Aanvalsplan nodig

In een reactie op de plannen van Jetten zeggen energiebedrijven een concrete uitvoeringsplanning te missen waaruit blijkt wanneer wél ruimte ontstaat op het stroomnet. 'Ik herhaal eerdere oproepen: er is een aanvalsplan nodig', aldus Cora van Nieuwenhuizen, oud-minister en voorzitter van branchevereniging Energie-Nederland.

Er is haast geboden, zegt Van Nieuwenhuizen. 'Het is goed dat onorthodoxe maatregelen worden aangekondigd, daar hebben we vaker voor gepleit. Zorg ervoor dat het geen loze woorden blijven, maar voer het ook snel uit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer