Europese appel- en perenoogst lager dan vorig jaar

De appelproductie in de Europese Unie (EU) wordt dit jaar geraamd op 11,4 miljoen ton. Voor peren wordt gemikt op 1,7 miljoen ton. Daarmee levert de appeloogst 3 procent in tegenover vorig jaar. De verwachte perenoogst is 13 procent minder dan in 2022. Dat werd donderdag bekend tijdens het Prognosfruit-congres in het Italiaanse Trentino.

Europese+appel%2D+en+perenoogst+lager+dan+vorig+jaar
© Twan Wiermans

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) meldt dat de appeloogst in de EU duidelijk lager is dan het gemiddelde van afgelopen tien jaar. De verwachte EU-perenoogst is de op een na kleinste van het afgelopen decennium.

Wel bieden volgens NFO de cijfers perspectief voor het komende afzetseizoen. Tijdens de bekendmaking van de oogstprognosecijfers op het Prognosfruit-congres werd ingegaan op de productie per soort en land. Zo is de geraamde EU-productie van Elstar-appels 269.000 ton. Dat is 21 procent minder dan vorig jaar.Dit is vooral een gevolg van de lagere ramingen in Duitsland en Nederland. De prognose in Nederland is met 82.000 ton Elstar 8 procent kleiner dan die van 2022 en een van de kleinste in het laatste decennium.


De hoeveelheid Jonagold in de EU wordt geschat op 961.000 ton. Dat is 9 procent minder dan vorig jaar. Toen kwam de productie neer op 1,1 miljoen ton. De productie ligt op het gemiddelde van de laatste tien jaar. Binnen de Jonagold-groep neemt Red Jonaprince een aandeel van 47 procent voor haar rekening.

De oogst van Boskoop ofwel Goudreinet wordt geraamd op 74.000 ton, 16 procent minder dan in 2022. Het grootste ras in de EU blijft Golden Delicious. Met een geschatte productie van 2,2 miljoen ton wordt de oogst van dit appelras 12 procent hoger ingeschat dan vorig jaar.


Conference

De EU-productie van Conference-peren valt met een raming van 928.000 ton 8 procent hoger uit dan vorig jaar. De hogere productie is te danken aan België, Spanje en Polen. Daarentegen valt de productie van Nederland en vooral Italië lager uit.

Doyenné du Comice levert met 50.000 ton 17 procent minder dan in 2022. De productie van Abate Fetel komt waarschijnlijk niet verder dan 53.000 ton door de misoogst in Italië. Door het slechte weer komt de totale Italiaanse perenproductie uit op 187.000 ton. Dat is 63 procent minder dan vorig jaar. Daar voegt NFO aan toe dat er ten opzichte van deze raming nog 20 procent minder oogst wordt verwacht vanwege het slechte weer van afgelopen weken.Tot slot meldt NFO dat Nederlandse en Belgische perentelers ongeveer driekwart van de Conference-productie voor hun rekening nemen. Alleen de Nederlandse productie is al goed voor 20 procent van de totale EU-productie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer