'Groenbemesters telen is kwestie van vooruitkijken'

Bij de keuze van groenbemesters moeten akkerbouwers drie of vier jaar vooruitkijken. Zeker bij een Integrated Crop Management (ICM)-strategie is een vooruitziende blik van belang om bijvoorbeeld populatieopbouw van ritnaalden te voorkomen.

%27Groenbemesters+telen+is+kwestie+van+vooruitkijken%27
© Job Hiddink

Dat gaf productmanager akkerbouw Martijn van Overveld van zaadfirma Limagrain vorige week mee aan de bezoekers van de Groenbemesterdag in het Flevolandse Lelystad. 'Groenbemesters zijn op verschillende vlakken in het bouwplan in te passen. Mochten er middelen verdwijnen, kan het de pijn verzachten of doorbreken.'

Stap één bij de keuze van een groenbemester is kijken naar welke aaltjes je in de grond hebt zitten, zegt Van Overveld. 'Zaai je liever een mengsel, dan is Nemaredux een veilige keuze. In deze mix zit onder meer een multiresistente bladrammenas en is daarom effectief op bietencystenaaltjes en wortelknobbelaaltjes.'


Productmanager Martijn van Overveld geeft toelichting op het assortiment in groenbemestermengsels van Limagrain.
Productmanager Martijn van Overveld geeft toelichting op het assortiment in groenbemestermengsels van Limagrain. © Job Hiddink

Daarnaast bestaat het mengsel van Limagrain voor 10 procent uit Meloidogyne chitwoodiresistente zwaardherik en voor 20 procent uit facelia. Nemaredux zorgt naast aaltjesbestrijding voor de toevoer van organische stof en laat een mooie bodemstructuur achter.


Stikstof binden uit de lucht

Naast Nemaredux laat Van Overveld enkele andere groenbemestermengsels aan de bezoekers zien. Zo heeft Limagrain tegen stikstofuitspoeling en juist om stikstof te binden ook een mengsel in het assortiment. De vernieuwde Nitrafix-mix is een mengsel dat bestaat uit vlinderbloemigen. Veldboon, erwt, wikken, Alexandrijnse klaver, bladraap en bladkool zijn daar onderdeel van.


Van Overveld: 'Bladkool en bladraap zorgen ervoor dat er ondergronds minder stikstof uitspoelt.' Volgens de productmanager onderscheidt dit mengsel zich omdat het jaar erop de stikstof voor het hoofdgewas geleidelijk vrij komt. 'Dat komt omdat elk component een andere C/N-verhouding heeft. Dat zorgt voor een goede en geleidelijke gewasgroei. Hierdoor is het gewas robuuster tegen ziekten en plagen en dat is zeker in een ICM-aanpak een groot pluspunt.'


Niet-kerende grondbewerking

Steeds meer telers passen niet-kerende grondbewerking (NKG) toe. 'Bij gebruik van groenbemesting binnen NKG is het van belang dat de groenbemester snel de bodem bedekt en in de winter goed afsterft', licht Van Overveld toe. 'Zeker als je suikerbieten en uien teelt, wil je in het voorjaar zo vroeg mogelijk het land op kunnen.'

Greencover NKG bestaat uit zonnebloemen, facelia, gele mosterd en een klein beetje vlas. 'Zonnebloemen zorgen voor de aanvoer van organische stof en gele mosterd voor een snelle bodembedekking. De soorten zijn ook inzetbaar als drachtplanten voor groene braak. Dat maakt het mengsel multifunctioneel.'


Organische stof

Tot slot wijst Van Overveld op de mix Orgamix. Op percelen waar geen aaltjesproblemen spelen, is dit een geschikt mengsel voor de opbouw van organische stof. Orgamix bevat zonnebloemen, gele mosterd en Japanse haver. Het mengsel kan volgens Limagrain tot wel 1.400 kilo effectieve organische stof per hectare leveren.

'Voordeel is dat het mengsel voor 50 procent uit zonnebloemen bestaat', vindt de productmanager. 'Dat maakt de mix robuust. Ook tijdens hitte en droogte blijven zonnebloemen overeind staan en dat waarborgt een deel van de organische stofaanvoer in droge jaren.'

De gele mosterd zorgt voor een snelle grondbedekking en heeft een fijne beworteling. Daarnaast levert Japanse haver extra organische stof en zorgt het voor een goede doorworteling van de bodem. Net als Greencover NKG is ook deze mix vorstgevoelig en dus in het voorjaar gemakkelijk onder te werken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer