Spaanse boeren jaren de cel in voor illegaal water aftappen

De rechtbank in Sevilla heeft een landbouwersfamilie veroordeeld tot gevangenisstraffen van meer dan drie jaar wegens het illegaal onttrekken van water aan een natuurgebied in de Spaanse regio Andalusië.

Spaanse+boeren+jaren+de+cel+in+voor+illegaal+water+aftappen
© Twan Wiermans

De familieleden, vier broers en een zuster, hebben zich volgens het vonnis van de rechtbank schuldig gemaakt aan misdaden tegen het milieu en het veroorzaken van schade door het 'systematische en langdurige' onttrekken van water aan nationaal park Doñana.

Met een oppervlak van 100.000 hectare is Doñana een van de grootste moeraslanden van Europa. Het natuurgebied dat op de werelderfgoedlijst staat, is volgens Unesco ook thuisbasis van vijf bedreigde vogelsoorten. Het park heeft het moeilijk door aanhoudende droogte en wordt bedreigd door intensieve landbouw in het gebied.


40 miljoen kuub water

De veroordeelden onttrokken tussen 2008 en 2013 bijna 40 miljoen kubieke meter water aan het natuurgebied, twee keer zoveel als ze mochten doen. Daardoor is het grondwaterpeil 'in slechte staat' en zijn permanente lagunes nu seizoensgebonden geworden vanwege de lagere waterstanden.

De familieleden, die sinds de jaren negentig meer dan een dozijn boetes hebben gekregen voor watergerelateerde kwesties, moeten ook 2 miljoen euro betalen aan de instantie die verantwoordelijk is voor het plaatselijke watermanagement. Ook mogen ze twee jaar lang geen gewassen verbouwen.

Als het vonnis door een hogere rechtbank wordt bevestigd, wordt dit de eerste uitspraak met een gevangenisstraf voor het illegaal tappen van water uit Doñana.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer