Patstelling in Spaans parlement kan Green Deal-onderdelen remmen

De uitslag van de vervroegde verkiezingen in Spanje leidt tot een patstelling en een verdeeld parlement. Dat kan indirect gevolgen hebben voor een aantal belangrijke Green Deal-onderdelen.

Patstelling+in+Spaans+parlement+kan+Green+Deal%2Donderdelen+remmen
© Twan Wiermans

De verkiezingsuitslag in Spanje maakt de vorming van een nieuwe meerderheidsregering nagenoeg onmogelijk en leidt waarschijnlijk tot nieuwe verkiezingen. Dat heeft ook gevolgen voor het huidige Spaanse EU-voorzitterschap.

De conservatieve Partido Popular (PP) van partijleider Alberto Nunez Feijoo heeft weliswaar de verkiezingen fors gewonnen (van 89 naar 136 zetels) maar haalt zelfs met steun van de extreemrechtse partij Vox (van 52 naar 33 zetels) geen meerderheid. Daardoor kan de demissionaire socialistische premier Pedro Sanchez van PSOE voorlopig aanblijven, net als de ervaren landbouwminister Luis Planas van dezelfde partij.


In Spanje dreigt nu een maandenlange politieke stilstand die gevolgen kan krijgen voor het EU-voorzitterschap. De conservatieven willen onder meer de uitbreiding van hernieuwbare energie stoppen. In Brussel zijn ook onderhandelingen gaande over de toekomst van gewasbescherming en natuurbehoud. De toch al sterke oppositie tegen die twee voorstellen kan worden versterkt door de eventuele komst van een conservatieve PP-regering in Madrid.

Daarnaast kan EU-vicevoorzitter Frans Timmermans binnenkort de door hem zo gewenste Green Deal niet meer verdedigen. Hij verlaat Brussel in augustus, omdat hij kandidaat is voor het lijsttrekkerschap van de combinatie PvdA-GroenLinks.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer