Zuivel in de winkel goedkoper, vlees duurder

Na een lange periode van stijgen, daalde de prijs van zuivelproducten in de winkel over juni en juli gemiddeld 3 procent. Vlees werd juist duurder, meldt Agrimatie van Wageningen Economic Research.

Zuivel+in+de+winkel+goedkoper%2C+vlees+duurder
© Twan Wiermans

In de zuivel laten bijna alle producten tussen mei en juli een daling zien. Alleen de prijs van yoghurt is stabiel gebleven. Verse halfvolle en magere melk zijn met 10 procent het meeste in prijs gedaald. Houdbare melk laat een zelfde procentuele daling zijn, terwijl die bij kaas en kwark met 1 procent licht is. De overige zuivelproducten daalden 2 procent. De consumentenprijsindex van zuivel is nog altijd relatief hoog en ligt juli dit jaar 12 procent hoger dan in juli 2022.

De producentenprijsindex voor zuivel (PPI) is in juli 2023 op 131 punten uitgekomen. Dat is 2 procent lager dan in mei en 14 procent lager dan in juli 2023. De daling van de PPI is al in oktober 2022 ingezet. Tussen oktober 2020 en oktober 2022 zijn de prijzen van zuivel zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt gestegen, blijkt uit de Agrimatie-cijfers.

Eieren bleven gelijk

Vlees werd duurder, zo steeg rundvlees 3 procent en pluimveevlees en varkensvlees rond de 1 procent. Terwijl de winkelprijzen stegen, daalden de industrieprijzen van pluimveevlees en rundvlees. De prijzen van eieren bleven vrijwel gelijk.

De industrieprijs van varkens steeg juist met 6 procent. Daarmee zijn in de gehele varkensvleesketen de prijzen eind juli weer ongekend hoog. Een flinke prijsdaling is ingezet in de eierprijs af-boerderij, die in mei en juli 28 procent lager lag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer