Valacon motiveert erfbetreders om levensduur koe te verhogen

Valacon en VKON willen erfbetreders betrekken bij het verhogen van de levensduur van melkkoeien. Doel hiervan is om ook op deze manier een extra boost te geven aan het ouder laten worden van de veestapel. Het is een initiatief in het kader van project Duurzame Zuivelketen van ZuivelNL.

Valacon+motiveert+erfbetreders+om+levensduur+koe+te+verhogen
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Valacon is een bedrijf dat melkveehouders adviseert hoe de levensduur van koeien te verlengen en VKON een onderzoeks- en innovatiecentrum voor diergezondheid en dierenwelzijn in de melkveehouderij. Samen willen ze daarbij gaan voor een verantwoorde levensduurverlenging.

'Als we levensduur hoog op de agenda van de melkveehouders willen krijgen, moeten we daar de erfbetreders bij betrekken. De levensduur wordt immers door hen via de adviezen en producten direct of indirect beïnvloed. En bovendien draagt het samen optrekken bij aan de motivatie bij zowel de melkveehouders als de erfbetreders om er werk van te maken', stelt Willem van Laarhoven van Valacon.


Maatschappelijke druk

Het belang van een langere levensduur valt volgens Van Laarhoven niet te onderschatten. 'Een beter inkomen, meer gezondheid en welzijn, een efficiënter gebruik van voeders, minder methaan, CO2 en mineralen. En laten we niet de toenemende maatschappelijk druk vergeten die steeds merkbaarder wordt.'

Melkveehouders hebben behoefte aan een gezamenlijke visie op levensduurverlenging van melkveehouders en erfbetreders, zo bleek uit eerdere onderzoeken. 'Daarom willen melkveehouders graag dat de erfbetreders meer kennis en vaardigheden krijgen om de levensduur te verlengen, zodat ze met concrete adviezen de boeren gericht kunnen ondersteunen.'


Gesprekken voeren

'In de eerste fase van het project willen we aan de hand van gesprekken met organisaties als voerleveranciers, fokkerijorganisaties en dierenartsenpraktijken nagaan of zij ook het belang ervan inzien en er ook daadwerkelijk werk van willen maken', vervolgt Van Laarhoven.

'Als we in de tweede fase voldoende draagvlak hebben vanuit de organisaties, gaan we met de erfbetreders zelf, de mensen in het veld, aan de slag. Dan willen we hun kennis over levensduur vergroten en handvatten aanreiken om melkveehouders gericht te kunnen ondersteunen. Gezamenlijk hebben we de opdracht om levensduur hoog op de agenda van de melkveehouders te krijgen', stelt de adviseur. Hij ziet kansen voor erfbetreders om zich daarbij in de markt te onderscheiden met hun producten en diensten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer