Tuinders krijgen korting op berekening footprint

Telers in de regio van Greenport West-Holland kunnen tot eind dit jaar subsidie krijgen voor het berekenen van de milieufootprint van hun producten.

Tuinders+krijgen+korting+op+berekening+footprint
© Bram Becks

Provincie Zuid-Holland kent hiervoor een subsidie toe aan Greenport West-Holland en aan Greenhouse Sustainability, dat is de organisatie die de berekening uitvoert. Voor elke productgroep kunnen maximaal drie tuinders meedoen aan subsidieregeling. Doel van de subsidie is een beter inzicht krijgen in de milieufootprint per productgroep.

De footprint van tuinbouwproducten komt steeds meer in de belangstelling te staan bij primaire ondernemers en afnemers, stelt Greenport West-Holland. Daarnaast is inzicht in de footprint voor telers de basis om het productieproces te verbeteren en te verduurzamen. Het is de vraag wat per productgroep een haalbare footprint is en hoe individuele ondernemers presteren ten opzichte van hun collega's.

Om antwoord te krijgen op deze vragen, dienden Greenport West-Holland en Greenhouse Sustainability een subsidieverzoek in voor het maken van een indicatieve benchmark. De subsidie is toegekend door provincie Zuid-Holland. In ruil voor het anoniem mogen verwerken van de resultaten in de benchmark, ontvangt een ondernemer een korting van 2.000 euro om een berekening van de footprint van een product te laten uitvoeren.


Anonieme resultaten

Ondernemers krijgen daarvoor een product footprintberekening over het jaar 2022 met inzicht in zestien milieu-impactcategorieën. In de benchmark worden de resultaten geanonimiseerd. Greenport West-Holland stelt dat begonnen wordt met een beperkt aantal berekeningen. Die moeten vervolgens een globaal inzicht in de milieu-impact van het tuinbouwcluster van de betreffende producten.

Greenhouse Sustainability verzekert in een reactie dat de berekening niet wordt gebruikt als waardeoordeel. De footprint geeft wel aan waar de grootste kansen liggen voor duurzaamheidsmaatregelen. Aan de regeling kunnen drie bedrijven per productgroep meedoen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden via de website van Greenhouse Sustainability.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer