Ministerie draagt bij aan cybersecuritycentrum West-Holland

Het Digital Trust Centre (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, stelt 200.000 euro beschikbaar voor het opzetten van het cyberweerbaarheidscentrum (CWC) Greenport West-Holland. Het CWC gaat in februari daadwerkelijk van start.

Ministerie+draagt+bij+aan+cybersecuritycentrum+West%2DHolland
© Arjen Vos

Het cyberweerbaarheidscentrum moet hét regionale expertisecentrum voor cybersecurityvraagstukken in het tuinbouwcluster West-Holland worden. Het CWC moet tuinbouwbedrijven voorzien van relevante en duidelijke informatie, zodat zij maatregelen kunnen nemen om cyberincidenten te voorkomen.

Dat is belangrijk, stelt provincie Zuid-Holland, een van de partners in het CWC. Er is nog veel onbekendheid op dit gebied, maar bedrijven staan wel voor een grote opgave. Zeker in de innovatieve tuinbouwsector, waar ondernemers volop bezig zijn met digitale oplossingen en waarin sterke ketenafhankelijkheid is. Samenwerken aan cyberveiligheid is dan ook van groot belang.


Roadmap

Aan de hand van de roadmap cyberveiligheid richt de provincie zich samen met tal van partners op cyberbewustzijn en cyberweerbaarheid in de regio. Om toe te werken naar cybermanagement, waarbij er snel en flexibel kan worden ingespeeld op dreigende gevaren. Daarbij is aandacht voor iedere sector apart, omdat iedere sector zijn eigen uitdagingen kent. Wel kunnen geleerde lessen uit de ene sector worden toegepast in de andere sector.

De tuinbouw is een van de eerste sectoren waar nu concrete stappen worden gezet. Provincie Zuid-Holland heeft in 2020 en 2021 diverse subsidies verleend aan Greenport West-Holland, Security Delta (HSD) en de Haagse Hogeschool om samen met regionale partners toe te werken naar een cyberwaarheidscentrum. Onderzoek is uitgevoerd, de eerste cyberawarenessactiviteiten zijn georganiseerd en een 'coalition-of-the-doing' is gevormd.


Perspectief op verschillende niveaus

Bert Feskens van HSD en programmamanager van het CWC Greenport West-Holland: 'Het CWC zorgt voor handelingsperspectief voor ondernemers op verschillende niveaus in de keten. We gaan bedrijven praktisch helpen om de cyberweerbaarheid te verhogen. Daarnaast stimuleren we samenwerking tussen bedrijven om elkaar actief te informeren over risico's, actuele cyberdreigingen en succesvolle werkwijzen. Een goede vertrouwensbasis is hiervoor van groot belang.'

Het cyberweerbaarheidscentrum Greenport West-Holland is een samenwerking tussen Greenport West-Holland, HSD, de Haagse Hogeschool, provincie Zuid-Holland, Royal Flora Holland, Interpolis-Achmea, Delphy, Dutch Fresh Port/VBO, Hoogendoorn Automatisering, Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis. Met support en ondersteuning van de Greenboard, het bestuurlijke samenwerkingsverband van de vijftig partners van de Greenport West-Holland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer