RIVM wil deel Aerius afstoten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wil dat Aerius deels wordt ondergebracht bij een andere partij. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door NRC. Met dit programma berekent het RIVM de stikstofbelasting van natuurgebieden.

RIVM+wil+deel+Aerius+afstoten
© Twan Wiermans

Het gaat om het deel van het programma waarmee de vergunningverlening wordt geregeld. Aerius wordt gebruikt door de overheid om onder meer vergunningsaanvragen van boeren te beoordelen. Het is echter 'niet de rol van het RIVM om met gebruikers over vergunningen te praten', stelt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 'Uiteraard blijft het RIVM de data en modellen die Aerius gebruikt gewoon leveren.'

Het programma is ontwikkeld door het RIVM en wordt ook beheerd door het instituut, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Boerenorganisaties, waaronder LTO, leverden de afgelopen jaren forse kritiek op het rekenmodel, onder meer omdat er continu wijzigingen plaatsvinden.


Ook Commissie Hordijk, officieel de Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof, wees enkele jaren terug op verbeterpunten in het systeem. De commissie vond onder meer de rekentool Aerius Calculator wetenschappelijk gezien niet geschikt om te gebruiken bij de vergunningverlening voor activiteiten met stikstofemissie.


Commissie vond verbetering nodig

Het Aerius-programma bestaat uit verschillende ict-systemen, waaronder Aerius calculator, waarmee stikstofemissie- en depositieberekeningen kunnen worden gemaakt, zegt een LNV-woordvoerder. Die calculator wordt gebruikt ter ondersteuning van vergunningverlening.

'We werken doorlopend aan de verbetering van Aerius en daar hoort ook bij dat we kijken naar welke taken waar het beste belegd kunnen worden', zegt de woordvoerder. 'Op dit moment wordt verkend hoe een herverdeling van taken ingevuld kan worden.' Het ministerie loopt niet vooruit op welke partijen daarvoor mogelijk in beeld zijn.

De woordvoerder benadrukt dat een vergunning niet hoeft af te hangen van alleen een Aerius-berekening. 'Een ecologische toets kan ook van belang te zijn. De beoordeling daarvan is aan het bevoegd gezag, de provincies en in een uiterst geval de rechter.'


Ondersteunend bij beleidsvorming

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) schreef eind maart in een Kamerbrief dat de verschillende onderdelen van Aerius worden meegenomen bij de rijksbrede ict-herinrichting. In die brief benadrukte ze dat de Aerius-berekening ondersteunend is bij beleidsvorming en vergunningverlening en dat de provincie bij vergunningverlening ook andere factoren meeweegt, zoals de kwaliteit van de natuur in een specifiek gebied.

Tegelijkertijd moet er 'extra aandacht' besteed worden aan de 'verantwoorde inzet van de Aerius-berekeningen', schreef ze.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer