Minister worstelt met 'afgekeurde' stalvloeren

Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof zoekt een oplossing voor veehouders met een emissiearme stalvloer waarvan de emissiebeperkende werking lager blijkt dan verwacht. Daardoor zou het kunnen dat deze boeren alsnog piekbelaster zijn en voor andere stoppersregelingen in aanmerking komen.

Minister+worstelt+met+%27afgekeurde%27+stalvloeren
© Swaans Beton

Dat schrijft Van de Wal in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Deze vragen volgden op onderzoek van Wageningen Livestock Research waarin wordt geconcludeerd dat de in de jaren negentig ontwikkelde emissiearme staltypes in de melkveehouderij niet minder stikstof uitstoten dan de traditionele stallen met ligboxen en roostervloer. Deze stallen hebben volgens de onderzoekers geen aantoonbaar lagere ammoniakemissie. Het is op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet bekend hoeveel veehouders een dergelijk 'afgekeurd' stalsysteem hebben.

De minister zegt dat deze constateringen ertoe leiden dat de ondernemers die zo'n vloer hebben, zich afvragen of zij deel kunnen nemen aan de stoppersregelingen Lbv of Lbv-plus. Het kan volgens haar zo zijn dat het aantal ondernemingen dat voldoet aan de drempelwaarde voor de aanpak piekbelasting afwijkt wanneer zou worden gerekend met emissiecijfers die meer aansluiten bij de feitelijke emissie.


Aanpassingen in Aerius

Ondernemers kunnen met berekeningen in het systeem Aerius Check vaststellen hoe hoog hun stikstofemissie is. Die berekening wordt gemaakt op basis van meerdere factoren, waaronder de aanwezigheid van stalvloeren. Nu blijkt dat deze vloeren niet het beoogde effect hebben, moeten de emissiefactoren voor de emissiearme vloeren in melkveestallen in de berekening worden aangepast. De emissiefactoren zijn nog niet aangepast.


Van der Wal onderzoekt of er mogelijkheden zijn om binnen het kader van de Lbv en Lbv-plus op korte termijn duidelijkheid te bieden aan de ondernemers die hiermee te maken hebben. Over de uitkomsten van dit onderzoek zal zij voor het sluiten van de openstellingsperiode van de Lbv – 1 december 2023 – duidelijkheid geven.

Eerder lieten landbouwminister Piet Adema en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat al weten dat het onderzoek van Wageningen Livestock Research geen impact heeft op al afgegeven milieuvergunningen voor melkveestallen met emissiearme vloeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer