Van der Wal: 'Weersomstandigheden reden uitblijven stikstofafname Schiermonnikoog'

Weersomstandigheden zijn mogelijk de reden dat de stikstofdepositie op Schiermonnikoog vooralsnog niet is afgenomen. Dat stelt stikstofminister Christianne van der Wal in antwoord op Kamervragen van Caroline van der Plas (BBB).

Van+der+Wal%3A+%27Weersomstandigheden+reden+uitblijven+stikstofafname+Schiermonnikoog%27
© Bornmeer

Van der Plas had minister Van der Wal bevraagd over Schiermonnikoog. Dat deed ze nadat bekend werd dat de stikstofneerslag op het eiland in 2022 hoger was dan het jaar ervoor, terwijl het aantal melkkoeien op Schiermonnikoog is afgenomen van 606 naar 375. Dat zou volgens Van der Wal hebben moeten leiden tot een afname in de stikstofuitstoot en neerslag van 37 procent vanuit die bron.


In haar beantwoording schrijft de minister dat externe factoren ervoor kunnen zorgen dat de waardes van jaar tot jaar tientallen procenten kunnen fluctueren. Naast het weer heeft het vasteland ook invloed op de gemeten cijfers op Schiermonnikoog.


Lastig waarneembaar

Deze factoren zorgen volgens Van der Wal ervoor dat reductie op meetpunten lastig waarneembaar is. Ze laat weten dat het effect van de afname in melkvee nu nog niet waargenomen kan worden. Daar zijn volgens de minister metingen over een langere periode voor nodig.


Op het Waddeneiland werken agrariërs aan een natuurvriendelijke manier van boeren binnen de Gemeenschappelijk Landbouwbeleid-pilot Biodivers Boeren op Schiermonnikoog. Hier hoort een nieuw verdienmodel bij door middel van een lokale zuivelcoöperatie en het gebruikmaken van organische reststoffen. Er is via het GLB 1,7 miljoen euro vrijgemaakt voor dit project.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer