Pieter Grinwis op plek twee ChristenUnie, minister Piet Adema lijstduwer

Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid en landbouwwoordvoerder van de ChristenUnie, is door zijn partij op de tweede plaats op de conceptkandidatenlijst gezet. Demissionair landbouwminister en voormalig ChristenUnie-voorzitter Piet Adema is bij de Tweede Kamerverkiezingen een van de lijstduwers.

Pieter+Grinwis+op+plek+twee+ChristenUnie%2C+minister+Piet+Adema+lijstduwer
© Dirk Hol

Op nummer één bij de ChristenUnie staat lijsttrekker Mirjam Bikker. Huidig Tweede Kamerlid Don Ceder staat op plaats drie. Hoogste nieuwkomer Alwin te Rietstap (4) is wethouder bij gemeente Hardenberg en houdt zich daar onder andere bezig met klimaat, economie en bereikbaarheid. De Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema (5) is de hoogste nieuwe vrouw op de lijst. Zij is nu wethouder jeugd, ouderen en armoede in Delft.

De ChristenUnie-lijst is een afspiegeling van kandidaten uit het hele land, meldt de partij. In de top tien is dat zichtbaar met zittend Tweede Kamerlid Nico Drost uit Rhenen (6), Tobias Holtman uit Aalten (7), Cora Otter uit Bennekom(8), zittend Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf uit Groningen (9) en Michiel Klein uit Bussum (10).


De ChristenUnie kan volgens de peilingen rekenen op vier tot zes zetels als vandaag verkiezingen zouden worden gehouden. Demissionair landbouwminister en oud-ChristenUnie-partijvoorzitter Piet Adema, weerman Reinier van den Berg en historica Beatrice de Graaf zijn opvallende lijstduwers. Zij staan op een onverkiesbare plek laag op de lijst, maar hopen hun partij aan extra stemmen te helpen.

De conceptkandidatenlijst wordt op het partijcongres van 30 september aan de leden voorgelegd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer