Minister Adema: claim fiscus bij bomenplantende boeren was terecht

Landbouwminister Piet Adema zegt dat boeren die in het verleden meededen aan bosprojecten terecht een naheffing hebben gekregen van de fiscus. Volgens hem behield de grond van de boeren weliswaar de planologische bestemming landbouw, maar is nooit gesteld dat daarmee ook de landbouwvrijstelling van toepassing is.

Minister+Adema%3A+claim+fiscus+bij+bomenplantende+boeren+was+terecht
© Dirk Hol

Dat laat Adema weten in antwoord op vragen van Derk Boswijk (CDA) en Caroline van der Plas (BBB). In juni werd bekend dat er een zaak ligt bij de Hoge Raad rondom bosprojecten waar boeren begin jaren negentig aan meededen.

Het betrof met name boeren in het noorden van het land. Zij kregen subsidie voor het planten van bomen op hun akkerbouwgronden. De bestemming bleef daarbij agrarisch, maar omdat de grond niet agrarisch werd gebruikt, is de landbouwvrijstelling niet van toepassing.


Adema stelt te begrijpen dat het een bijzonder vervelende verrassing is geweest voor de betreffende boeren dat zij nu worden geconfronteerd met financiële gevolgen. 'Zij hebben aan een regeling van LNV meegedaan en bomen op eigen terrein aangeplant en daarbij bijgedragen aan meer koolstofvastlegging en hoogwaardige houtproductie', schetst hij de situatie.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in de zaak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer