Politie neemt telefoons in beslag op zoek naar videobeelden wolvenaanval Wapse

De politie heeft telefoons in beslag genomen van mensen die op 9 juli zagen dat een wolf in het Drentse Wapse een hobbyboer beet of die betrokken waren bij het besluit om die wolf dood te schieten.

Politie+neemt+telefoons+in+beslag+op+zoek+naar+videobeelden+wolvenaanval+Wapse
© Joost de la Court

Doel was te zoeken naar beelden die van de gebeurtenissen op die ochtend zouden zijn gemaakt. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie bevestigt vrijdag berichtgeving daarover van het Dagblad van het Noorden.

Het functioneel parket wil niet zeggen wie zijn telefoon bij de politie moest inleveren. Het is dus niet bekend of de telefoons van burgemeester Rikus Jager of locoburgemeester Henk Doeven van gemeente Westerveld zijn uitgelezen. De politie schoot op 9 juli in opdracht van burgemeester Jager een jonge wolf dood, nadat het dier enkele uren eerder een hobbyboer had gebeten. De boer wilde de wolf wegjagen, omdat het dier zijn schapen aanviel.

Vier dierenrechtenorganisaties hebben aangifte gedaan tegen de boer, de burgemeester, de locoburgemeester en nog drie anderen, omdat de wolf zich naar hun mening verdedigde en niet uit zichzelf aanviel. Als dat zo is, zou doodschieten van het dier een misdrijf zijn op grond van de Europese natuurbeschermingswetgeving.


Familie maakte beelden

Voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord zei kort na het incident op televisie dat hij videobeelden van het bijten van de wolf had gezien, gemaakt door de familie van de hobbyboer. Wolvendeskundigen willen dat bijtmoment ook graag op beelden zien, maar volgens LTO Noord wil de familie de beelden niet aan anderen tonen.


Het functioneel parket wilde vrijdag niet zeggen of de politie op de in beslag genomen telefoons het bewuste filmpje nu heeft gevonden. Er zouden ook nog andere filmpjes bestaan waarop onder meer het dodelijke schot op de wolf te zien is. Het Openbaar Ministerie beslist pas later of een of meer betrokkenen strafrechtelijk worden vervolgd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer