Von der Leyen: na vertrek Timmermans geen rem op Green Deal

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie wil de klimaatagenda van haar vertrekkende 'eerste man' Frans Timmermans onveranderd en met volle kracht voortzetten.

Von+der+Leyen%3A+na+vertrek+Timmermans+geen+rem+op+Green+Deal
© European Union 2022

Alle Green Deal-taken worden met onmiddellijke ingang overgenomen door de huidige 'tweede' vice-voorzitter, de Slowaakse commissaris Maros Sefkovic.

Op de dag dat Timmermans officieel zijn ontslag indiende, maakte Von der Leyen duidelijk dat de Europese milieu- en klimaatagenda geen enkele vertraging mag oplopen. Zij beschouwt de Green Deal ook als haar eigen paradepaardje. Hoe dan ook kan ze het zich niet permitteren de groene agenda in de laatste maanden tot aan de Europese verkiezingen te laten verzanden.


In Brussel werd de afgelopen weken gespeculeerd over dat de resterende milieu- en klimaatwetten van Timmermans 'op een laag pitje' worden gezet en daarmee over de verkiezingen (juni 2024) worden getild. Ook zou Von der Leyen de Green Deal zelf hebben kunnen overnemen, maar in plaats daarvan promoveert ze haar huidige tweede vice-voorzitter tot haar nieuwe rechterhand.


Herverdeling

De overige taken van Timmermans worden op een later moment herverdeeld. Dat hangt niet alleen af van de benoeming van een nieuwe Nederlandse commissaris, maar ook van het voortijdige vertrek van de Deense commissaris Margrethe Vestaeger. Zij wordt waarschijnlijk later dit jaar voorzitter van de Europese Investeringsbank.

Bovendien is nog niet duidelijk wanneer het demissionaire kabinet-Rutte een opvolger voor Timmermans naar voren schuift. Als er een Nederlandse opvolger is gevonden, wordt in Brussel bepaald welke portefeuille hij of zij krijgt. Nu al is duidelijk dat die Nederlandse opvolger dus niet de functie en taken van Timmermans overneemt en dat Nederland daarmee de topfunctie binnen de Europese Commissie kwijtraakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer