ZuivelBroeders Erwin en Bart Sprokkereef draaien overuren

De broers Erwin en Bart Sprokkereef begonnen vorige zomer een zuivelmakerij onder de naam ZuivelBroeders. De productie verdubbelde in bijna een jaar tijd. Veel vrije tijd houden ze niet over. 'Netflix kijken? Dat kennen we helemaal niet.'

ZuivelBroeders+Erwin+en+Bart+Sprokkereef+draaien+overuren
© Leonie Vaarhorst

'Wil je eerst een rondleiding?', vraagt Erwin Sprokkereef bij de eerste kennismaking. 'Dan heb je gelijk een beetje een idee hoe we te werk gaan. Mijn broer Bart is er trouwens nog niet, want die moest nog even helpen op de boerderij van onze ouders.'

De broers maken zuivel op ambachtelijke wijze en dat betekent dat alles nog handmatig wordt geproduceerd. Het vullen van flessen met onder andere yoghurt, vla of karnemelk of het plakken van de etiketten, er komt vooralsnog geen machine aan te pas. Wekelijks verwerken de broers 2.000 liter melk voor supermarkten, boerderijwinkels en horecagelegenheden in de hele regio.

Een jaar bestieren de ondernemers nu de zuivelmakerij, die tot vorige zomer in handen was van Jan, Betsie en Geert Keuper in het Overijsselse Hengevelde.

Veel vrije tijd hebben we niet, we zijn meestal tot tienen in de avond wel druk hier in de zuivelmakerij

Bart Sprokkereef, zuivelaar in Hengevelde

Bart Sprokkereef hoorde op een barbecue dat de drie wilden stoppen met het produceren van ambachtelijke zuivel. 'En dat vonden we erg jammer, want het is een mooi product. Daarom hebben we contact met ze gezocht om te vragen of wij het misschien konden overnemen. En toen ging het heel snel, want het klikte gelijk. Op woensdagavond waren we bij ze op bezoek en een dag later leerden ze ons al alles wat we moesten weten', vertelt hij.


Binnen een week rond

'Gelukkig konden we de apparatuur en afzetmarkt van de familie Keuper overnemen. We moesten alleen nog even alles regelen. Een naam, een logo? Het was binnen een week rond', aldus Erwin Sprokkereef. 'We hebben er niet eens zo lang over nagedacht en zijn er gewoon voor gegaan.'

Erwin en Bart Sprokkereef zijn boerenzonen, komen uit een gezin van vijf kinderen en zijn praktisch ingesteld. Ze groeiden op in Wiene, waar hun moeder een melkveebedrijf met zestig koeien runt. 'Mijn vader is hoofd technische dienst voor een bedrijf dat actief is in de hightech en mijn moeder doet het meeste werk op de boerderij. Iets wat je trouwens niet zo heel vaak ziet', vertelt Sprokkereef.

Het ondernemen, de liefde voor de natuur en van aanpakken weten, hebben de beide broers dus niet van een vreemde. Twee dagen in de week en alle avonduren werken ze in de zuivelmakerij. En daarnaast hebben ze ook nog steeds vaste banen. De een is accountmanager bij een leasebedrijf in Hengelo en de ander is tekenaar voor een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie. Bovendien helpen ze hun moeder ook nog eens op de melkveehouderij.


De melk die door ZuivelBroeders wordt verwerkt komt van het vee van de familie Keuper.
De melk die door ZuivelBroeders wordt verwerkt komt van het vee van de familie Keuper. © Leonie Vaarhorst

'Nee, veel vrije tijd hebben we niet. We zijn meestal tot tienen in de avond wel druk hier in de zuivelmakerij', aldus Bart Sprokkereef. 'Vrienden vragen weleens of we het niet leuk vinden om een avondje op de bank te hangen om Netflix te kijken. Maar daar hebben we eigenlijk helemaal geen zin in, omdat we ons werk veel te leuk vinden. We zijn het liefst altijd bezig.'

Erwin Sprokkereef vertelt dat het samenwerken er al vroeg in zat. 'Toen we 13 en 14 jaar oud waren, runden we al samen de boerderij van de buurman die 1.500 rosékalveren had. Dan had hij in het weekend ook eens vrij.'

Waarom het zo klikt tussen de broers? 'Ik ben meer van de marketing, bedenk nog weleens iets nieuws en doe de administratie. Bart is meer de doener en technicus. We vullen elkaar goed aan', antwoordt Sprokkereef.


Risico's voorkomen

'Het gaat mooi zo, maar we willen niet te snel groeien omdat we te grote risico's willen voorkomen. Alles doen we zelf, ook leveren we zelf aan onze klanten', vervolgt de ondernemer. 'Als het erg druk is, helpen vrienden en familie ons. Ik hoef maar één appje te sturen en er staan zo tien mensen voor ons klaar.'

In de toekomst is het de bedoeling dat een van de broers het melkveebedrijf in Wiene overneemt. Maar hoe dat allemaal gaat verlopen, is nog niet zeker. Nu wordt de melk van de zestig koeien van Jan Keuper nog gebruikt voor de producten van ZuivelBroeders.

Nu de afzetmarkt groeiende is, wordt het lastig voor de zuivelaars om alles handmatig te blijven doen. Daarom is Bart Sprokkereef druk bezig met het ontwerpen en maken van een afvulmachine om de etiketten te plakken op de duurzame flessen waar de zuivel ingaat.


Vraag naar lokaal product

'Vanuit de consument is er steeds meer vraag naar lokale producten. De mensen hebben er geld voor over om producten te kopen die ambachtelijk en lokaal gemaakt zijn', weet Erwin Sprokkereef.

Maar is er nog wel tijd voor ontspanning? Want de lat kan niet altijd hoog liggen. 'Weet je, we vinden ons werk al ontspannend, want in stilzitten zijn we niet zo goed. En we gaan in het weekend ook wel uit en naar feesten toe. Dat is voor ons al relaxed genoeg', besluit Bart Sprokkereef.


Erwin en Bart Sprokkereef
Erwin en Bart Sprokkereef © Leonie Vaarhorst

Bedrijfsgegevens

Naam: Erwin (23) en Bart (22) Sprokkereef Bedrijf: ZuivelBroeders Plaats: Hengevelde (OV). Bij de zuivelmakerij zijn twee werknemers in dienst. Wanneer het druk is, komen familie en vrienden helpen. Wekelijks verwerken de broers 2.000 liter melk tot yoghurt, vla, karnemelk, chocoladevla, melk en roomboter. De ondernemers hopen met hun bedrijf in Twente bekend te worden en een voorbeeld te zijn voor jong, lokaal en ambachtelijk ondernemerschap.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
  • Maandag
    19° / 10°
    20 %
Meer weer