Van der Tak wil alternatief Landbouwakkoord schrijven

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak wil zelf aan de slag om een alternatief concept-Landbouwakkoord te schrijven. Daarin zouden de grootste uitdagingen en mogelijke oplossingen moeten staan. Dat zei hij dinsdag in het radioprogramma Sven op 1.

Van+der+Tak+wil+alternatief+Landbouwakkoord+schrijven
© Dirk Hol

Van der Tak wil in gesprek met de organisaties die betrokken waren bij het overleg over een Landbouwakkoord. Hij wil onderzoeken of er met hen op hoofdlijnen afspraken zijn te maken. De LTO-voorzitter benadrukt dat het niet om een heel nieuw akkoord gaat. 'Gewoon een beknopte afspraak tussen partijen met wat de grootste opgaven zijn, de grote verschillen en wat voor oplossingen daarvoor mogelijk zijn.'

Het document met afspraken wil Van der Tak namens de agrarische sector aanbieden aan de nieuwe informateur die na de verkiezingen de eerste stappen zet voor het te vormen kabinet. De voorzitter vindt het daarom noodzakelijk om juist nu actie te ondernemen Hij stelt dat de partijen met elkaar in gesprek moeten blijven, zoals de voorzitter van het overleg over het Landbouwakkoord, Chris Kalden, heeft geadviseerd.


Van der Tak vindt dat LTO Nederland aan zet is om de gesprekken op gang te brengen, omdat zij de partij was die uit de onderhandelingen is gestapt. 'LTO is gebroken, LTO heeft dus ook de verantwoordelijkheid om verder te kijken.'

Met de vorige onderhandelingen ging het volgens Van der Tak mis bij het bieden van perspectief aan boeren en -bedrijven. 'Onze boeren snakken naar zekerheid. Er was sprake van dat we als boeren wel konden verduurzamen, maar dat het perspectief niet op het boerenerf zou komen in de vorm van inkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer