'Herstel van vertrouwen begint aan de top'

Nieuwe Oogst interviewde Marion Jansen van Oeso, een internationale organisatie voor economische samenwerking. Deze organisatie heeft onlangs een rapport gemaakt waarin de uitdagingen voor de Nederlandse land- en tuinbouw op het gebied van stikstof, natuur, water en klimaat keihard worden benoemd.

%27Herstel+van+vertrouwen+begint+aan+de+top%27
© Dirk Hol

Het interessante is dat Jansen, Duitse van geboorte, er ondanks de kritiek vertrouwen in heeft dat de Nederlandse landbouw de problemen kan oplossen. Letterlijk stelt ze: 'Als er een land is dat het kan, dan is het Nederland.' Ze geeft er een onderbouwing bij met positieve punten van de agrarische sector.

Het beeld dat Jansen schetst staat niet op zichzelf. Wie in het buitenland mensen spreekt over 'onze' landbouw, krijgt positieve geluiden te horen. In het buitenland lijkt er meer vertrouwen in de Nederlandse land- en tuinbouw te zijn dan in Nederland zelf. De gemiddelde Nederlander is positief, maar onder een deel van de opiniemakers, beleidsmakers en politici is een wereld te winnen.

Deze groep draagt niet bij aan wederzijds begrip of vertrouwen. Juist dat herstel van vertrouwen is belangrijk na het klappen van het Landbouwakkoord. Hoe dat moet? Daar moeten specialisten zich over buigen. Volgens mij begint het van bovenaf.

Het buitenland lijkt meer vertrouwen in onze boeren te hebben

René Bouwmeester, redacteur politiek en economie van Nieuwe Oogst

Misschien moeten we eens bij onze oosterburen te rade gaan. Het Duitse landbouwministerie plaatste deze week een filmpje op Twitter met minister Cem Özdemir. Daarin wenst hij boeren succes met de oogst en bedankt hij ze. Want, zo zegt hij vrij vertaald: 'Door uw werk is ons bord vol.' Ook riep hij zijn landgenoten op begripvol te zijn als ze in de auto achter een landbouwvoertuig aansukkelen. Overdreven? Misschien. Maar van zo'n boodschap gaat ook een krachtig signaal uit van waardering en vertrouwen.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer