Minder appels en peren van Nederlandse bodem verwacht

De Nederlandse appeloogst daalt dit jaar naar verwachting met 12 procent tot 207 miljoen kilo. Voor de oogst van peren wordt een daling voorzien van 3 procent tot 341 miljoen kilo. Dit blijkt uit nieuwe informatie van GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Minder+appels+en+peren+van+Nederlandse+bodem+verwacht
© Twan Wiermans

De daling van de appeloogst is een gevolg van een afname in het areaal en een lagere productie aan de bomen. Die lagere productie aan de bomen wordt voornamelijk veroorzaakt door de schade van de appelbloesemkever, melden de NFO en GroentenFruit Huis. 'Hierdoor is een deel van de bloemen niet uitgegroeid tot vruchten.'

Elstar is met een aandeel van 40 procent in Nederland verreweg het meest geteelde appelras. Dit jaar wordt gerekend op een oogst van 82 miljoen kilo. Dat is 8 procent minder dan de 89 miljoen kilo van één jaar eerder. Twee jaar geleden kwam de oogst van Elstar zelfs nog hoger uit, op 102 miljoen kilo. Jonagold volgt met een verwachte oogst van 50 miljoen kilo. Dit is 10 procent minder dan één jaar eerder.



De perenoogst voor dit jaar is vergelijkbaar met die van twee jaar geleden. Toen werd 340 miljoen kilo geoogst. Conference is goed voor ruim driekwart van de Nederlandse oogst. Voor dit jaar rekenen GroentenFruit Huis en de NFO op een opbrengst van 263 miljoen kilo. Dat is 2 procent minder dan vorig jaar. Daarna volgt Doyenné du Comice met een opbrengst van 22 miljoen kilo (-7 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer