Eerste halfjaar 2023 warm en droog ondanks regen

Het eerste halfjaar van 2023 gaat de boeken in als derde warmste zes maanden. In De Bilt was het de eerste zes maanden gemiddeld 10 graden. In 2007 werd 11 graden gemeten, in 2020 10,4 graden en vorig jaar was het gemiddeld ook 10 graden. Dat meldt Weeronline.

Eerste+halfjaar+2023+warm+en+droog+ondanks+regen
© Twan Wiermans

Wat de warmte van dit jaar bijzonderder maakt, is dat niet alle maanden warm verliepen. Vooral in de lente was de temperatuur laag. In maart verliepen de nachten vaak zacht door bewolking, maar was het overdag kouder dan normaal. April was gemiddeld zelfs 1,2 graden kouder dan normaal en mei had een normale temperatuur. De warmte wordt veroorzaakt door de zachte wintermaanden en de recordwarme junimaand.

Ondanks dat in de eerste zes maanden van 2023 11 procent meer neerslag viel dan normaal, is er sprake van ernstige droogte, stelt Weeronline. De neerslag viel te vroeg in het jaar, is voor een deel afgevoerd door kanalen en rivieren en heeft voor een deel het grondwater aangevuld. Het resterende deel is grotendeels verdampt en de toplaag is droog. Het neerslagtekort is 171 millimeter gemiddeld over het land. Daarmee is het droger dan in de 5 procent droogste jaren.

Januari was nat met 124 millimeter neerslag, daarna volgde een droge februari, maar maart en april waren weer kletsnat. Gemiddeld is het dan juist droog en april is normaal gesproken de droogste maand van het jaar. Dit jaar viel in deze maanden respectievelijk 74 en 92 procent meer neerslag. In een gemiddeld jaar neemt in juni de hoeveelheid neerslag toe, maar dit jaar is het juist droog. In juni viel slechts 20 millimeter, minder dan een derde van de normale hoeveelheid.


Veel zomerse dagen

Nog nooit telde juni zoveel zomerse dagen: zestien tegenover negen gemiddeld. Op twee dagen werd het in De Bilt tropisch warm met 31,3 graden als hoogste waarde op 25 juni. In het zuidoosten en oosten van het land was in juni sprake van een recordlange hittegolf.

Door het koude lenteweer heeft het een tijd geduurd voordat het dit jaar 20 graden werd. Pas op 4 mei werd het met 22,1 graden in De Bilt officieel een warme dag. Gemiddeld gebeurt dit op 13 april. Uiteindelijk werd het in mei dertien keer warm, twee keer vaker dan normaal. De echte warmte begon in juni waarbij het sinds de derde dag minimaal 20 graden werd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer