Enza Zaden bouwt productielocatie voor biologische groentezaden

De bouw van een duurzame productielocatie van groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden in het Flevolandse Luttelgeest is deze week begonnen. De te realiseren productielocatie is 8 hectare groot en wordt gebruikt voor de productie van Vitalis biologische groentezaden voor verkoop aan biologische telers wereldwijd.

Enza+Zaden+bouwt+productielocatie+voor+biologische+groentezaden
© Pieter Prins

Op het terrein start eerst de bouw van 3 hectare kassen. Daarnaast komen er een zaadproductiegebouw, een zaadextractiegebouw, een bassin van 7.000 vierkante meter en een helofytenfilter. Dit is een biofilter voor de zuivering van afvalwater. Op de nieuwe locatie wordt voornamelijk biologisch paprika- en komkommerzaad geproduceerd, aangevuld met sla- en preizaad.

Die zaden moeten 'zo duurzaam mogelijk' worden geproduceerd, stelt Enza Zaden. 'Daarom worden er ruim negenhonderd zonnepanelen op de daken geplaatst en verwachten we met het regenwater dat in het bassin wordt opgevangen te kunnen voldoen aan de volledige waterbehoefte op de locatie. Ook de toiletten worden uiteindelijk doorgespoeld met regenwater.'

De verwachting is dat de eerste zaden vanaf april 2024 worden gezaaid.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer