Enza Zaden realiseert omzetgroei van 10 procent

Groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden in Enkhuizen heeft in 2022 een omzet van 401,4 miljoen euro gerealiseerd. Dat is 10 procent meer dan één jaar eerder. Dit blijkt uit het jaarverslag. De nettowinst daalde wel, tot 68,2 miljoen euro.

Enza+Zaden+realiseert+omzetgroei+van+10+procent
© Enza Zaden

De groei in de omzet komt volgens het management van Enza Zaden door een combinatie van autonome groei en groei in de vraag naar innovatieve rassen. Ook de uitbreiding van het portfolio heeft bijgedragen aan de omzetgroei. 'We zijn tevreden met deze resultaten', laat een woordvoerder desgevraagd weten.

De meeste omzetgroei werd bereikt in landen buiten Europa. Het gaat om een bedrag van 189,9 miljoen euro. Dat was één jaar eerder 165,9 miljoen euro. De Nederlandse markt draagt met een bedrag van 46 miljoen euro relatief weinig bij aan de totale omzet. Wel ligt de Nederlandse bijdrage hoger dan in 2021. Die was toen 42,2 miljoen euro.


Dat de nettowinst een daling vertoont, komt vooral door kostenstijgingen, investeringen in de toekomst en de impact van de coronapandemie, zegt de woordvoerder. Hogere kosten voor arbeid spelen ook een rol, blijkt uit het jaarverslag. De loonkosten stegen het afgelopen jaar van 120,7 miljoen euro naar 126,4 miljoen euro.


Duurzame groei

De aandeelhouders van Enza Zaden hebben besloten om ruim 17 miljoen euro uit te keren aan dividend en het overige bedrag toe te voegen aan de reserves, blijkt uit het jaarverslag. Dit besluit past ook binnen de visie van het veredelingsbedrijf om te investeren in duurzame groei en uitbreiding van de organisatie.

Ook de overname van het wortelveredelingsprogramma van het Duitse Carosem sluit daarop aan. 'We breiden hiermee ons productportfolio verder uit. Hoewel het ontwikkelen van nieuwe wortelrassen een proces van tien jaar kan zijn, streven we ernaar op lange termijn een toonaangevende speler op de wortelmarkt te worden', reageert directeur Jaap Mazereeuw van Enza Zaden. De acquisitie omvat, naast het wortelveredelingsprogramma, meerdere commerciële rassen en voorraad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer