'Wat prutsen op website piekbelasters en er kwam iets uit'

De onrust is weer volop aanwezig. De 'woest aantrekkelijke' regeling voor piekbelasters is er. Tenminste, er is een rekentool waarmee je kunt uitrekenen of je piekbelaster bent. Je kunt ook zien of je in aanmerking komt voor de gewone opkoopregeling.

%27Wat+prutsen+op+website+piekbelasters+en+er+kwam+iets+uit%27
© Dirk Hol

Net als veel anderen kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Dus wat prutsen op de website en er kwam iets uit. Geen piekbelaster. Dat zou ook raar zijn, want we hebben geen NB-vergunning en zijn geen PAS-melder omdat onze depositie onder de 1 mol zat. Dat was indertijd een drempelwaarde.

Nu blijkt de zwaarst belaste hexagoon op 1,11 mol te zitten. Waarbij aangetekend dat ik de maximale stalcapaciteit heb ingevuld. Dat zijn dus wat meer koeien dan er nu rondlopen. Dus hier geen nare verrassing, wat bij een flink aantal andere boeren wel het geval is.

We mogen wel meedoen aan de gewone opkoopregeling. Niet dat we van plan zijn te stoppen. Integendeel. Er loopt hier een opvolger rond die over ruim een week zijn diploma mag ophalen. Die wil gewoon aan de bak. Ons belang ligt wat dat betreft meer bij een Landbouwakkoord. Ondanks alles hoop je toch op een zekere mate van rust en een heldere koers waar je een scenario voor je bedrijf op kunt richten.

Ons belang ligt wat dat betreft meer bij een Landbouwakkoord

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Op het moment dat ik dit schrijf, heb ik het conceptakkoord nog niet uitputtend bestudeerd. Wat ik ervan heb gelezen, zijn veel mooie woorden en prachtige intenties, maar weinig concreet of voldoende hard. Ook het Planbureau voor de Leefomgeving en Wageningen University & Research konden er niet veel van maken. Het gevoel dat ik eraan overhoud is: we doen wat ingrepen en hopen dat het goedkomt. En anders moeten we tegen die tijd, wanneer dan ook, met elkaar om tafel.

Intussen wordt een debat gevoerd over het niet bereiken van een Landbouwakkoord en zijn er een paar boeren op de trekker gestapt. Zo'n debat volg ik op afstand via Twitter en updates van Nieuwe Oogst. Het meest opmerkelijke is dat ik het eens ben met Jesse Klaver (GroenLinks) over zijn statement richting het CDA. Wat wil deze partij? Geen idee. Ik mis leiderschap bij het CDA. Ze was niet voorbereid op een scenario zonder Landbouwakkoord. Dat vind ik pijnlijk als lid van die partij.

En dan heb je nog wat boeren die actie gaan voeren. Dat mag. Maar ik heb nog geen idee waar ze voor of tegen zijn. Nou ja, ze willen dat het kabinet valt. Maar er ligt geen verhaal over hoe het verder moet. Wat een armoe.

Wij maken onze eigen keuzes. En geven daarmee richting aan onze eigen toekomst. Daarover meer in de volgende column.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer